Fira jul i USA

Fira jul i USA

Julens 10 galnaste och bästa traditioner

Alla vet att allt är större i USA – bilarna är större, livsmedelsbutikerna är större och helgfirandet, det är också större! Och det gäller särskilt julen!

Julen firas den 25 december i USA och går ut på att tillbringa tid med familjen, äta god mat och delta i alla festligheter. Självklart handlar det också om generositet och att njuta av stämningen under julhelgen. Vill du uppleva julen som en sann amerikan? Då ska du vara med på de här unika traditionerna på 10-i-topplistan:

 

1. Black Friday

Är du redo att göra de bästa affärerna i fråga om leksaker, elektronik, kläder och i stort sett allt annat du kan tänka dig på din julklappslista? I USA är Black Friday, fredagen efter Thanksgiving, den bästa tiden att shoppa loss i butiker och på nätet. Rean startar redan vid midnatt på Thanksgiving, så Black Friday är den inofficiella starten på julhandeln!

 

2. Matchande pyjamasar

Julen är kanske den enda tiden på året då amerikanerna gärna har på sig samma kläder som resten av familjemedlemmarna. Mamma, pappa, barnen, släktingar och t.o.m. husdjuren älskar att se likadana ut under julen. För vilken annan klassisk jultradition står för budskapet ”Jag älskar min familj” mer än matchande pyjamasar?

Fira jul i USA

3. Elf on the Shelf

Många amerikanska barn har adopterat sin egen Elf on the Shelf och tycker att det superroligt att varje decembermorgon leta runt för att hitta vart tomtenissen har flyttat under natten. Det kan vara en utmaning för de vuxna att komma ihåg att flytta den lille nissen varje natt, så det är värt att veta att han bidrar till att barnen uppför sig ordentligt – för tanken är att tomtenissen rapporterar till jultomten varje kväll om barnen har varit snälla eller busiga. *wink*

4. Personliga julkort

För många amerikaner är julkorten en chans att dela ett nytaget foto med vänner, familj, grannar och kollegor. Det är också roligt att samla på och ställa upp så många julkort som möjligt under december månad. Jultips: Om du får vara med på familjens julkort, då kan du betrakta dig själv som en äkta familjemedlem!

Fira jul i USA

5. Yankee swaps

Yankee swaps är jätteroligt och brukar locka till många skratt. Så här fungerar det: Du köper en liten julklapp och detsamma gör alla dina närmaste vänner. Sedan samlas ni, sätter er i en ring och byter julklappar med varandra. Ibland får du något du gillar och ibland inte. Men det är alltid en kul grej!

Fira jul i USA

6. Personliga julklappsstrumpor

Eftersom jultomten skulle kunna bli osäker på vilken julklappsstrumpa som hör till vem ser många amerikaner till att göra sin strumpa personlig, med namn eller initialer. Jultips: Om du ser att din egen strumpa hänger på spiselkransen kan du vara säker på att du officiellt har blivit en del av familjen!

Fira jul i USA

7. Fula jultröjor

Amerikanerna insåg för länge sedan att smakfulla jultröjor är ett sällsynt fenomen, så i stället gör de allt de kan för att hitta de fulaste, knasigaste och mest motbjudande jultröjorna man kan tänka sig. Vad tänker du ta på dig på nästa Ugly Christmas Sweater Party i USA?

8. Cookie swaps

Det här är kanske den bästa festen som uppfunnits! Steg ett: Baka en plåt med dina favoritkakor. Steg två: Byt dina kakor mot ett gäng andra hembakade kakor. Steg tre: Ät massor av supergoda kakor! BOOM!

Fira jul i USA

9. Välgörenhetsaktiviteter

För många amerikaner är det en viktig del av julhelgen att hjälpa andra som är mindre lyckligt lottade än de själva. Amerikanerna delar med sig på så många olika sätt under julhelgen, t.ex. genom att ”adoptera” ett barn i nöd, volontärarbeta i soppkök, skänka mat till matinsamlingar och samla ihop leksaker, vinterkläder och mat till familjer som har det svårt.

10. Galen julbelysning

Det här är ett gratisnöje som kan ge många timmars underhållning när man kör omkring längs gatorna i USA i juletid. Amerikanerna älskar att pynta sina hem med färgglad julbelysning, julfigurer och rörliga delar som är både överraskande och roliga. Inget kan vara”för mycket” när det gäller julpynt i USA!

Ta vara på julen i USA för att uppleva alla dessa traditioner med egna ögon!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.
    A line drawing of a gumball machine

    Vill du veta mer?

    Vi hjälper dig med allt du behöver veta om att ge dig iväg på ditt livs upplevelse som au pair i USA. Res, lär och utvecklas med Cultural Care

    Learn more