9 sätt att bli bättre på engelska före och efter din au pair-vistelse

Tips från au pairer i USA

Att bli bättre på engelska är en viktig anledning till att många unga bestämmer sig för att bli au pair i USA. Och det är en väldigt bra anledning! Att kunna tala flytande engelska leder ofta till bättre karriärmöjligheter och kan också skapa möjligheter i ditt privatliv. Under ett år eller mer som au pair finns det några självklara sätt att avancera i engelska och ett antal andra kreativa sätt att försäkra dig om att du kan tala flytande engelska när du lämnar USA. Vi har pratat med några av våra au pairer för att ta reda på vad de gjorde för att bocka av ”bli bättre på engelska” på sina bucket lists.

 

Utnyttja engelska media

Också innan du åker iväg till USA finns det många saker du kan göra för att bättra på dina engelskkunskaper. Som tur är finns det massor av tv-program, filmer, sånger och andra media på engelska du kan använda dig av för att höja din kompetens i engelska.

 

Nästan alla au pairer vi har pratat med rekommenderade att titta på engelska tv-program och filmer, eller med engelska undertexter (eller både och). Franska au pairen Elea rekommenderar:
– Titta på tv-program på engelska med engelsk text, för annars gör hjärnan inte den rätta kopplingen på engelska.

 

Colombianska au pairen Juliana märkte att det hjälpte att välja en sång på engelska och lära sig texten, särskilt när hon dessutom hittade sångtexten på spanska. – Det hjälpte mig verkligen med att lära mig ord och uttryck. Den Argentinska au pairen Iri använde sig också av musik, eftersom hon menar att det bästa sättet att förbättra sitt uttal är att lyssna på musik. Den mexikanska au pairen Monse rekommenderar låtar av Adele, Bruno Mars, Taylor Swift och Ed Sheeran eftersom ”de talar en väldigt enkel och tydlig engelska”.

 

Au pairen Tanja från Österrike säger att hon läste böcker på engelska och började med sådana som hon redan kände väl till. Hon tillägger:
– E-böcker är också väldigt bra eftersom man kan översätta ord man inte kan.

 

Den svenska au pairen Hanna lyssnade på poddar på engelska eftersom, som hon säger: ” poddar känns ofta mer underhållande och man lär sig också slang och mer ovanliga ord”.

 

 

Använd självhäftande memolappar, skriv dagbok eller använd andra kreativa sätt för att utöka ditt ordförråd

För att lättare få bättre ordförråd rekommenderar den holländska au pairen Noa att man sätter memolappar på saker runt om i huset ”med dess namn på ditt eget språk och på baksidan på engelska”. Det är en jättebra övning som du kan prova, inte bara i ditt hemland utan även då du kommer hem till din värdfamilj, för då kan också värdbarnen lära sig orden! Den tidigare au pairen Melanie från Mexico skriver fortfarande varje dag in ett nytt engelskt ord i en dagbok eftersom hon tycker att: ”det är avgörande för att utöka sitt ordförråd”. Au pairen Monse, som också är från Mexico, brukade fundera på hur hon skulle säga det ena eller andra på engelska under sina långpromenader. När hon sen kom hem skrev hon ned och slog upp orden.

Lita på hjälp från din Cultural Care buddy

När au pairerna har blivit matchade med sina värdfamiljer och är redo att resa till USA matchas de med en Cultural Care “buddy” – en au pair som redan är i USA och frivilligt hjälper nya au pairer. Den Österrikiska au pairen Tanja tyckte att det hjälpte mycket att skriva på engelska till sin ”buddy” innan hon åkte hemifrån. Hon förklarar att det just är ”superviktigt att ha en kompis som inte talar samma modersmål”.

Tala engelska så mycket som möjligt

Att tala på engelska – Det kan verka självklart, men det är också förmodligen det bästa sättet att behärska språket bättre. – Prata, prata och prata”, säger österrikiska au pairen Bianca. – Det spelar ingen roll om det är med din värdfamilj eller dina vänner – och var inte blyg! Tyska au pairen Rebekka föreslår att man också kan prata med främlingar på gatan, något som är helt normalt i de flesta delar av USA. – Vem vet, du kanske t.o.m. kan få några nya vänner på det här sättet! Och var inte rädd för att göra fel. Stacey, som är au pair från Nederländerna, säger:
– Jag brukade säga till min värdfamilj att de skulle rätta mig när jag sa fel, så att jag kunde lära mig av det.

 

 

Umgås med au pairer från andra länder

Som au pair får du gott om tillfällen att träffa andra au pairer i ditt område, bl.a. på au pair-möten, kurser och andra informella au pair-träffar. Sydafrikanska au pairen Felichia rekommenderar att du: ”omger dig med människor som inte talar samma språk som du själv! På så sätt blir du tvungen att tala på engelska, och din engelska blir bättre”.

Umgås med lokalbefolkningen

Au pairer är ofta måna om att träffa amerikanska vänner, för att kunna bli bättre på engelska med hjälp av personer i samma ålder och som delar liknande intressen.

 

Melisa, au pair från Argentina, säger att det var så hon förbättrade sina engelskkunskaper. Hon lyckades bilda ett stort nätverk av amerikanska vänner genom att gå på två allaktivitetshus och spela volleyboll. – Jag använde också appen MeetUp som sätter ihop grupper med personer som är ute efter ett språkutbyte. Au pairen Tais, från Brasilien, föreslår också att gå på dejter med amerikaner eller personer från andra länder.

Gå på engelskkurser (särskilt om de är gratis!)

Som au pair har du möjlighet att gå på kurser i USA (som din värdfamilj betalar upp till 500 dollar för), och många au pairer väljer att läsa engelska. Så här säger brasilianska au pairen Tais: – Gå på så många engelskkurser du kan! Investera i din språkinlärning, för det är verkligen ett gyllene tillfälle!

 

Dániel, au pair från Ungern, lyckades hitta en gratis engelskkurs som hölls på hans lokala bibliotek. – Jag gick en kurs i flera månader, och det var verkligen bra. Den fokuserade på amerikansk grammatik och ord som jag inte hade lärt mig hemma. Oavsett vilket ämne du väljer att läsa, och om engelska är prio nummer ett, så rekommenderar tidigare au pairen Melanie att du tar dina poäng på en välrenommerad lokal högskola eller ett universitet i stället för att åka på weekendresor med andra au pairer.

 

 

Läs barnböcker med dina värdbarn

Att läsa barnböcker på engelska med dina värdbarn är ett utmärkt tillfälle att förbättra dina kunskaper. Orden och meningsbyggnaden är oftast väldigt enkel och Melanie säger:
– När du läser högt för någon annan är det lättare att höra hur du uttalar vissa ord och vad det är du har problem med. Om du läser tillsammans med värdbarnen kan de också ge dig ärlig feedback.

 

Var inte rädd!

När det handlar om att bli bättre på engelska är det viktigt att du glömmer bort att vara rädd och gör ditt bästa. Ingen som är viktig kommer att döma dig efter ditt uttal, grammatik eller ordförråd. Dina värdföräldrar, värdbarn och vänner kommer bara att vara tacksamma för att du försöker! Au pairen Andrea, som är danslärare i sitt hemland Italien, blev ombedd av sitt värdbarns lära att hålla i en danslektion för klassen två dagar i veckan. Hon medger:
– Jag var rädd för det här nya projektet, men senare förstod jag att det var jätteviktigt för mig. Den här aktiviteten hjälpte mig och såg till att jag blev mycket bättre på engelska!

 

Det spelar ingen roll vad du väljer att pröva på för att bli bättre på engelska, för när du som au pair lär känna den amerikanska kulturen på djupet hjälper det dig garanterat att bli den engelsktalande person som du vill bli! Italienska au pairen Laura säger så här:
– Nu när jag har varit hemma i ett år är jag fortfarande stolt över vilka förbättringar jag gjorde under min tid som au pair. Min engelska har blivit så mycket bättre!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.
    A line drawing of a gumball machine

    Redo för ditt livs upplevelse?

    Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

    Sätt igång