• Resa och arbeta 
Publicerat April 25, 2019

De 5 coolaste sätten att jobba och resa i USA

Ta reda på det bästa alternativet för dig om du vill jobba och resa i USA!

Av Lara Grabowski

Är du trött på att bläddra igenom ändlösa sidor med reseinspiration, samtidigt som du längtar efter att din egen upplevelse ska börja? Händer det att du känner dig rastlös när du tänker på hur du ska kunna uppleva din amerikanska dröm? Är du ute efter att vara mer än bara en turist och verkligen uppleva en ny kultur? Med tanke på alla resemöjligheter som ges i dag kan det vara svårt att hitta den som passar just dig. Men ge inte upp drömmen om en av ditt livs största upplevelser – vi har hjälpt dig genom att välja ut de 5 coolaste sätten att jobba och resa i USA! Läs vidare för att ta reda på vilken upplevelse som passar dig bäst, beroende på vad du är ute efter.

 

1. Vill du komma hemifrån och samtidigt hitta ett nytt hem?

 

Vill du att det ska finnas en djupare mening med din resa och skapa band till de personer du möter längs vägen? Är du barnkär och vill få ut så mycket som möjligt av en längre utlandsvistelse, så att du får gott om tid att ta till dig den amerikanska livsstilen och kan resa runt i landet?

 

Om du är mellan 18 och 26 år, har erfarenhet av att ta hand om barn och vill kunna vistas i USA i upp till två år, då ska du satsa på vårt au pair-program. Som au pair bor du hos en amerikansk värdfamilj samtidigt som du tar hand om deras barn och tjänar pengar, läser på ett amerikanskt college och får möjlighet att resa runt i USA när du är ledig, och då ingår en hel månad i extra i USA slutet av au pair-perioden!

 

Det här är det mest tilltalande alternativet av alla: du får vara med och forma amerikanska barns liv och får en andra familj utöver din egen, som du kommer att skapa livslånga, starka band till. Att vara au pair handlar inte bara om barnpassning utan om att bli en del av en amerikansk familj som du kommer att bo hos och dela din kultur med, liksom de kommer att dela med sig av sin. När au pairerna kommer hem efter sin au pair-period berättar de hur den här erfarenheten har förändrat deras liv. De fortsätter att känna sig som en del av värdfamiljen, vilket leder till gripande återföreningar under många år senare. Förutom värdfamiljen får au pairerna också träffa nya vänner från hela världen, från sitt närområde, på universitetet, under sina resor eller på au pair-mötena, som de också skapar livslånga band till.

 

Att vara au pair handlar dessutom om möjligheten att få resa och se sig om på riktigt! Oavsett om pairerna stannar i ett eller två år brukar de alltid hinna med många resemål – från weekendresor och semestrar med familjen till månadslånga backpacking-resor och flight-hopping för att besöka vänner. De brukar utan problem kunna bocka av sin bucketlist med resor till bl.a. toppresmålen Kalifornien, Hawaii, New York och Grand Canyon.

 

Allt detta gör de dessutom medan de lever som lokalbefolkningen och får en unik inblick i den amerikanska kulturen, genom att bo i en amerikansk familj och vara en del av det lokala samhället under en längre tid.

 

Sist men inte minst är pair-programmet också en möjlighet att främja din högskoleutbildning genom att du kan ta lektioner på ett amerikanskt college eller universitet, men också utveckla nya färdigheter och växa som person genom nya ansvarsområden och resor – precis vad du behöver för att bli den världsmedborgare som du alltid har velat bli!

 

2. Om du är ute efter ditt livs bästa sommarupplevelse

 

Vill du få ut så mycket som möjligt av ett kulturellt utbyte utan att knyta upp dig för ett helt år utomlands? Vill du ha roligt samtidigt som du får nya ansvarsområden? Då är programmen ”Camp Counselor” (lägerledare) och ”Summer Work Travel” (sommarjobba i USA) något för dig!

 

Båda två är äventyr som varar över sommaren och som erbjuder dig en unik djupdykning i den amerikanska livsstilen i form av ett engagerande sommarjobb, samtidigt som du får möjlighet att upptäcka resten av USA under ytterligare en månad i slutet av din vistelse. Detta är det perfekta alternativet om du längtar efter nya rutiner och ett riktigt miljöombyte till sommaren och är redo att tillämpa din yrkeserfarenhet i en internationell miljö på ett nytt språk.

 

Som lägerledare får ungdomar som har gått ut gymnasiet och ungdomsledare en chans att resa till USA och dela med sig av sin kultur till amerikanska ungdomar och tonåringar på sommarläger runt om i landet. Lägerledarnas arbetsuppgifter Lägerledarna är med och leder ungdomar mellan 7 och 16 år genom deras dagliga scheman och deltar i alla aktiviteter: kajakpaddling, ridning, fotboll, konst och konsthantverk, segling osv. Listan över roliga aktiviteter kan göras lång, men som lägerledare lär du också känna och tycka om dina små campare, delar skratt och gråt, och bidrar till att även de får sin livs bästa sommar.

 

Är camping inte din grej? Om du är högskole- eller universitetsstuderande ger dig programmet ”Summer Work Travel” (sommarjobba i USA) möjlighet att få ett säsongsarbete i USA i upp till fyra månader under ditt sommaruppehåll. Den här typen av jobb erbjuds ofta av semesteranläggningar, restauranger, sportanläggningar och kulturella inrättningar och ger dig möjlighet att få yrkeserfarenhet och förbättra dina färdigheter i en mångsidig miljö, att leva som en amerikan och träffa nya vänner från hela världen. Det här är det perfekta alternativet om du vill ge ditt sommarjobb lite extra krydda genom att flytta det utomlands!

 

3. Är du ute efter att bättra på ditt CV?

 

Som eftergymnasial student eller nyutexaminerad lägger du säkert stor vikt vid att börja bygga din karriär, men du kanske fortfarande vill hinna ta lite ledigt för att resa?

 

Med programmet ”U.S. Intern” (praktikplats i USA) behöver du inte välja längre! Genom att praktisera på ett amerikanskt företag får studenter och akademiker över 18 år möjlighet att få en nyttig erfarenhet inom sitt valda yrkesområde i minst tre veckor och högst 12 månader. Områdena omfattar konst och kultur, näringsverksamhet och företagsledning, kommunikation, offentlig förvaltning och juridik, vetenskap, teknik och många fler – oavsett ämnesområde, så kanske du kan göra din drömpraktik i USA!

 

Programmet ger dig inte bara möjlighet att uppleva USA från insidan, utan ger dig också ett helt nytt perspektiv på ditt specialområde. Det ger dig en fördel jämfört med dina kurskamrater därhemma liksom på den internationella arbetsmarknaden. Du kommer att förbättra dina kunskaper, få en bättre insikt om en ny kultur och arbetskultur, samtidigt som du delar din egen, få ett internationellt nätverk inom ditt område och bättra på din yrkeskompetens genom ditt bidrag till kulturutbytet. Det kan man kalla en god grund för fortsatta framgångar!

 

När du praktiserar i USA betyder det emellertid inte att du inte får resa. När din praktik är över får du ytterligare 30 dagar för att fortsätta att utforska USA innan du beger dig hemåt igen. Den här extramånaden blir precis vad du gör den till, oavsett om du väljer att resa som backpacker på egen hand, åka på en rundresa med vänner eller koppla av på en semesteranläggning i någon av USA:s vackraste delstater efter några månaders hårt arbete.

 

4. Vill du uppleva ett kulturutbyte i företagsmiljö?

 

Är du nyfiken på att upptäcka hur ett kulturbyte kan se ut på ett företag eller en institution? Har du talang när det gäller att sammanföra människor från olika horisonter och vill göra det till din karriär?

 

Då har du som eftergymnasial student ytterligare en möjlighet att praktisera i USA samtidigt som du får prova på ett kulturutbyte i företagsmiljö genom att arbeta på ett företag eller en institution som är verksamt i USA från ditt hemland. Vid en närmare titt finns det fler utlandsbaserade företag än man kan tro i USA, och de erbjuder ett brett utbud av anställningar, bl.a. trainee- och praktikprogram inom en mängd olika yrkesområden.

 

Det gäller också ditt lands administration: din ambassad och konsulaten i USA rekryterar definitivt praktikanter för sina tjänster inom administration, men också kommunikation, kultur och vetenskap. Den här typen av praktikperioder brukar vara i tre till nio månader.

 

Oavsett om du väljer den offentliga eller privata sektorn är det en fantastisk möjlighet att hitta en praktikplats på ett företag från ditt hemland som är verksamt i USA, eftersom det ger dig möjlighet att uppleva det kulturella utbytet ”bakom kulisserna”, förstå det ekonomiska och diplomatiska förhållandet mellan ditt land och USA och bidra till att främja samarbetet länderna emellan. Det är en unik yrkeserfarenhet som kommer att vara en tillgång under hela din karriär och som kommer att bredda ditt perspektiv, eftersom du också är med om ett personligt kulturutbyte i och med att du lever som lokalbefolkningen och när du reser runt i USA på fritiden. En komplett upplevelse som kommer att forma både ditt liv och din karriär!

 

5. Vill du väcka äventyraren som finns inom dig?

 

Det här är kanske inte ett alternativ som handlar om att jobba i USA, men om du inte är student eller ungdomsarbetare och är ute efter en kortare reseupplevelse i USA, då ska du utnyttja tiden maximalt under de tre månader som du får tillbringa i USA som turist.

 

Du kan inte arbeta under de här tre månaderna, men med en välplanerad budget och lite äventyrsanda kommer du definitivt att släcka törsten i fråga om din livs bästa backpacking-upplevelse, hisnande landskap och oförglömliga minnen.

 

USA är ett land som är skapat av och för resenärer och erbjuder en mängd billiga resealternativ, från prisvärda flyg, bussar och hyrbilar till ett av världens största nätverk av vandrarhem och Airbnb-ställen. Det är bara att välja en resrutt, göra några bokningar, känna hur spänningen stiger och åka iväg!

 

Funderar du fortfarande på andra alternativ för att jobba och resa i USA, eller har du redan bestämt dig? Klicka här för att läsa om varför du ska tillbringa ett år utomlands, enligt dem som redan har gjort det.

Lara Grabowski
Lara Grabowski

Jag är en tjej som är född och uppvuxen i Frankrike, och fick smak på att resa under mitt sabbatsår i Washington, D.C. – då jag blev stormförälskad i USA. Nu arbetar jag för att aktivt främja kulturutbyten och lever för att upptäcka dessa underbara, dolda platser runt om i världen och de fantastiska människor som bor där.

Mest populära

Mer från Resa och arbeta 

A line drawing of a gumball machine

Redo för ditt livs upplevelse?

Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

Sätt igång