• Resa och arbeta 
Publicerat April 26, 2019

Därför är det värt att åka utomlands ett år

Läs mer om hur ett sabbatsår utomlands kommer att förändra ditt liv!

Av Lara Grabowski

Du har säkert sett dem överallt på sociala medier med sina snygga resebilder och inlägg om den helt nya kulturen som de verkar ha tagit till sig lika lätt som om de var födda där – vilka talar vi om? Dina vänner, klasskompisar och släktingar som är ute på sitt livs äventyr under sitt sabbatsår på andra sidan jordklotet. Att arbeta och resa har nu blivit en av de hetaste resetrenderna. 

 

Du vet att du missar något när du tittar igenom allt det roliga som att arbeta utomlands kan ge, men exakt vad går du miste om? Vad skulle du få ut av det? Alla deltagare på ett kulturellt utbytesprogram är eniga: det kommer att förändra ditt liv. Men hur då? Den frågan har vi ställt till nuvarande och tidigare au pairer i USA – då au pair-programmet är ett av de mest kompletta och givande programmen för sabbatsår som finns på marknaden. Ta reda på vad de tycker och gör dig redo att börja packa för din egen tid utomlands!   

 

Du kommer att växa som person och utveckla färdigheter som du aldrig trodde att du hade. 

 

När du väljer att tillbringa ett år utomlands ger du dig själv en chans att utvecklas till den person som du vill vara, men också till en starkare version av dig själv, tack vare alla nya, oväntade upplevelser du får vara med om. Du kommer att bli proffs på att hantera nya situationer i en främmande miljö, lära dig lika mycket om dig själv som om världen, och sedan komma tillbaka hem med en massa nya kunskaper som kommer väl till pass i din yrkeskarriär, och med ett CV som skiljer dig från de andras. Läs till exempel om hur utlandsvistelsen förändrade Vanessa: 

 

Livet börjar när du går utanför din comfort zone” – Jag kan inte tänka mig något bättre citat än detta för att uttrycka min upplevelse i USA som au pair. Jag har vuxit så mycket som person här, jag har utvecklat en massa färdigheter som jag inte hade innan – jag blev snällare och mer tålmodig och uppmärksam. Jag har varit på platser som jag aldrig trodde att jag skulle besöka, organiserat semestrar, hanterat svåra situationer och tagit itu med problem som verkade olösliga. Att jag bestämde mig för att bli au pair är ett av de bästa beslut jag någonsin har tagit. – Vanessa, au pair i New York. 

 

Du kommer att övervinna dina rädslor 

 

Att ge sig ut på en upplevelse i ett främmande land kan ofta kännas som att ge sig ut på okänt vatten – kommer du verkligen att klara det? Kan du övervinna hemlängtan, anpassa dig till den nya kulturen och ett nytt språk, ta dig an nya ansvarsområden och skaffa nya vänner, allt på en och samma gång? Att ta det stora steget och åka utomlands är att svara ”ja” på alla de här frågorna och lära dig att lita på att du har vad som krävs för att klara det. Att tillbringa ett år utomlands är det bästa sättet att få bättre självförtroende – det kanske inte alltid är enkelt, men ett år senare kommer du inte ens att komma ihåg vad rädsla är: 

 

– När jag först kom till USA kändes det jättejobbigt med språket. Trots att min engelska var ganska bra, så var jag rädd för att misslyckas. Min värdfamilj var väldigt hjälpsamma och stöttande, men efter ett par månader insåg jag att det var jag själv som var grunden till problemet. Jag var tvungen att lära mig att lita på mig själv och släppa rädslan. Nu för tiden använder jag det här i nästan alla tuffa situationer som jag går igenom. Jag tänker bara: – Jag kan det här! Det är det viktigaste jag har lärt mig om mig själv, när det gäller att hantera livet. – Nathalia, au pair i Tennessee. 

 

Du kommer att utforska världen 

 

Med tanke på alla prisvärda boendeformer och dagliga flygförbindelser till destinationer överallt i världen finns det ingen ursäkt för att inte åka ut och resa. Inget går upp emot ett sabbatsår för att resa på ett smart sätt: inte bara se sevärdheterna, utan ta sig tid att verkligen lära känna ett nytt land med all dess mångfald och uppleva hur det är att resa när man bor i landet – vilket också kan lära dig ett och annat om olika möjligheter att spara pengar! 

 

– Att bo i Colorado och resa runt i USA är det bästa jag har gjort hittills! Under mina två år som au pair besökte jag 21 delstater och fick se en hel del av vad USA har att erbjuda. Varje delstat har sin egen charm och det finns något vackert att se vart man än åker. 

 

Genom att spara halva min lön varje vecka kunde jag åka på många weekendresor eller road trips med mina vänner. Colorado med omgivningar är vackert och bjuder på enastående landskap, så därför var det lätt för mig att få se många olika platser under våra road trips. Det bästa var att utforska nationalparkerna med tanke på de fantastiska vyerna! Men det var också roligt att åka till storstäder som New York, San Francisco, Chicago, Boston eller Seattle. De är så överväldigande och får dig att känna som om du var med i en film. – Swaantje, au pair i Colorado. 

 

… Och kommer att vilja resa ännu mer! 

 

En annan bieffekt av att få resa under hela året är att du kommer vilja ha mer. Mer äventyr, fler fantastiska platser att besöka, fler vänner att träffa och mer självinsikt längs med vägen. Din tid utomlands kanske bara är början på din resa! 

 

– Som au pair har jag kommit till platser som jag aldrig hade trott att jag skulle besöka. Jag har träffat fantastiska människor och upplevt många olika kulturer. När jag är med om allt detta känns det som om världen är precis lagom stor för mig att utforska. Jag lär mig mer om mig själv för varje resa jag åker på, och jag har lärt mig att planera, behålla fokus och spara pengar till nästa steg – för jag är inte klar med att utforska världen ännu! – Nathalia, au pair i Tennessee. 

 

Du kommer att förbättra dina språkkunskaper 

 

Att leva som lokalbefolkningen i ett nytt land är också den bästa möjligheten för dig att förbättra dina språkkunskaper. Glöm tråkiga lektioner och läxor. Du kommer snabbt och naturligt – och nästan utan ansträngning – att tala flytande, tack vare att du ständigt är omgiven av ett språk som du kommer att tala med alla i din närhet, från dina vänner till baristan på ditt favoritkafé.  Au pairen Thomas utnyttjade verkligen sin USA-vistelse maximalt: 

 

– Ända sedan jag kom hem efter min tid som au pair har folk sagt till mig hur mycket jag har förändrats och vuxit som person av den erfarenheten. Jag lärde mig också att tala flytande engelska, och det har varit till stor hjälp för min karriär eftersom jag läser engelska för att bli lärare. Nu kan jag äntligen gå över till engelska utan att tveka och imponerar på folk med min förmåga att uttrycka mig och mitt ordförråd– Thomas, au pair i Pennsylvania. 

 

Du kommer att träffa vänner från hela världen 

 

Längtar du efter att träffa nya människor och vill dela dessa fantastiska stunder, spännande upptäckter och små hinder som kommer att vara en del av din tid utomlands? Då har du kommit rätt! Ett sabbatsår är också den ultimata möjligheten att träffa nya vänner, inte bara från det nya landet du har kommit till utan från hela världen. Att dela en gemensam reseupplevelse och sätt att tänka kommer att föra dig samman med människor som du aldrig annars skulle ha träffat, och många av de här nya vännerna kanske kommer att bli några av dina bästa vänner för livet. Eller som Lucyanne säger, att det är ännu en chans att lära sig av olika kulturer: 

 

– Under mitt år som au pair fick jag inte bara bättre självförtroende, utan jag lärde mig också mer om olika kulturer genom att leva som en amerikan och genom de vänner jag fick. Nu har jag vänner från så många olika länder, och de har alla lärt mig något nytt! – Lucyanne, au pair i Connecticut. 

 

Du kommer att hitta ett nytt hem, hemifrån 

 

På samma sätt som 1-2 år utomlands kommer att ge dig nya vänner kan det också ge dig ett andra hem, en plats som du kommer att känna tillhörighet med, och en familj som du för alltid kommer att bli en del av. Kanske är det här skillnaden ligger mellan att resa som turist och en längre upplevelse med både arbete och resande: den sistnämnda handlar om kärlek. Inte bara om att att älska ett landskap, utan om att skapa djupa kontakter med en gemenskap och orten där du bor. En säker plats, människor du bryr dig om, ett nytt hem, tusentals mil hemifrån: 

 

– Från den första stunden när jag kom och under varje situation sedan dess fortsätter min värdfamilj att hjälpa mig, dela med mig, lära mig så mycket de kan och pusha mig att uppfylla mina drömmar. De älskar mig. Jag tror att begreppet hemma handlar om mer än en plats, och de är mitt perfekta exempel på det. De är mitt hem.  Gaelle, au pair i Utah. 

 

Du kommer att få minnen för livet 

 

Förutom alla målen och de konkreta fördelarna med att tillbringa 1-2 år utomlands, så är det också en av de mest spännande upplevelserna som du kan få – något som du stolt kommer att minnas under resten av livet och som kommer att påverka dig flera år efter att du har återvänt och helt enkelt forma vem du är.  Det är en särskild typ av bedrift som kommer att få ditt hjärta att bulta lite extra när du tänker tillbaka på det: 

 

– Det här kommer definitivt att bli en minnesvärd tid– du kommer att få minnen som du bär med dig för alltid. Varenda plats lämnade något kvar i mig, en känsla, ännu en pusselbit som utgör en del av det här kulturutbytet.  Bianca, au pair i New York. 

 

Du kommer att få en ny syn på livet 

 

Ett sabbatsår kommer inte bara att förändra ditt liv, det kommer också att vidga dina vyer i och med att du får uppleva livet i ett nytt land och en ny kultur. Att tillbringa ett år utomlands är en chans ut ur din comfort zone och träffa nya människor med olika idéer, leva som lokalbefolkningen och få en direkt inblick i kulturen, så att du till slut blir en mer öppensinnad, medkännande och utbildad världsmedborgare: 

 

– Jag har alltid varit övertygad om att det finns så mycket mer att se utanför staden där jag växte upp. Genom min erfarenhet som au pair fick jag möjlighet att se en del av det. Jag fick träffa nya människor från hela världen med deras personligheter och berättelser i bagaget, dela gemensamma intressen såväl som olika åsikter. Dessutom har jag fått ett öppet sinne som bara den här typen av erfarenhet kan ge dig. Nu kan jag säga att jag är redo för nästa äventyr!  Bianca, au pair i New York. 

 

Är du redo att inleda din egen upplevelse utomlands?

 

Vänta inte, utan anmäl dig för att börja din egen resa som au pair i USA i dag! 

Lara Grabowski
Lara Grabowski

Jag är en tjej som är född och uppvuxen i Frankrike, och fick smak på att resa under mitt sabbatsår i Washington, D.C. – då jag blev stormförälskad i USA. Nu arbetar jag för att aktivt främja kulturutbyten och lever för att upptäcka dessa underbara, dolda platser runt om i världen och de fantastiska människor som bor där.

Mest populära

Mer från Resa och arbeta 

A line drawing of a gumball machine

Redo för ditt livs upplevelse?

Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

Sätt igång