Att vara au pair blev starten på min karriär

Att vara au pair blev starten på min karriär

Skaffa jobb efter #aupairlife.

Det känns som om det var igår jag satt på planet på väg till New York för att starta min au pair-resa – men sanningen är att det har gått nästan fem år sedan dess. När jag bestämde mig för att bli au pair hade jag inget särskilt i åtanke. Jag skulle snart ta min kandidatexamen i internationella affärer, och jag ville bara ta ett sabbatsår, förbättra min engelska och resa så mycket som möjligt. Och det är precis vad jag har gjort! En månad efter min examen flyttade jag till New York, redo att börja mitt nya liv.

 

Mitt liv i USA

 

Jag tog hand om tre underbara små flickor som var tre månader, två och fyra år gamla – i början var det jättetufft. Det fanns många dagar då jag trodde att jag skulle ge upp, men det gjorde jag inte. Under tiden började jag träffa nya vänner, utforska staden och planera resor till olika platser i USA. Och efter 12 månaders upptäckter, äventyr, svårigheter och resor åkte jag hem som en helt ny person.

Att vara au pair blev starten på min karriär

 

Jag var inte längre rädd för att ta ansvar för mitt liv. Jag visste vem jag ville bli, och eftersom jag inte vara redo att börja på universitetet igen bestämde jag mig för att söka online efter nya jobbmöjligheter utomlands. Jag hittade en marknadsföringspraktik i Singapore och stannade där i tre månader. Det var fantastiskt att lära sig om en helt annorlunda kultur – jag var van vid att vara flexibel och anpassa mig tack vare min erfarenhet som au pair i USA, så det var en rolig period.

 

Använda mina engelskkunskaper

 

När jag kom tillbaka från Singapore var jag äntligen redo att börja på mitt masterprogram, och självklart skulle jag göra det på engelska! När jag var au pair gjorde jag TOEFL-provet, så jag kom in på masterprogrammet i Business Management i Rom. Alla lektioner var på engelska, och jag märkte direkt skillnaden mellan mig (efter mer än ett år utomlands) och dem som aldrig hade varit utomlands. Lärarna märkte det också. Jag fick många komplimanger för min engelska och jag gick ut programmet med högsta betyg!

 

Bättra på mitt CV

 

Man måste komma ihåg att vara au pair inte bara handlar om att ta hand om barn. Att vara au pair handlar om multitasking, att vara flexibel, planera sin tid, klara av en mångkulturell miljö dygnet runt, alla dagar i veckan och lösa problem på ett annat språk. Det positiva är att detta är viktiga färdigheter och kompetenser som är intressanta för rekryterare. Du måste kunna sälja in din erfarenhet så bra som möjligt och anpassa den till vad du vill göra med ditt liv. I mitt CV fokuserade jag på allt jag hade lärt mig under mitt år som au pair, och jag försökte lyfta fram alla de goda egenskaper som jag vet att rekryterare letar efter hos jobbsökande. Här nedan kan du läsa några tips om hur du kan få ditt CV att skilja sig från mängden genom att berätta om din erfarenhet som au pair.

 

CV-tips

 

  • Det bästa sättet att presentera din erfarenhet som au pair i USA är att beskriva det som ett kulturutbyte.
  • Flexibilitet och organisation är nyckelord – slösa gärna med dem!
  • Förmågan att trivas i en mångkulturell miljö är en viktig s.k. mjuk kompetens som det är bra att framhäva.
  • Det är också en styrka att du är bekväm med att föra affärssamtal på ett annat språk, så lyft fram det.
  • Erfarenhet av att hantera stressiga situationer och att arbeta under press är andra viktiga punkter.

 

Var är jag nu?

 

Just nu är jag tillbaka i USA där jag arbetar som marknadsföringsanalytiker på ett affärsfastighetsbolag. Jag håller uppsikt över de sociala medieplattformarna online liksom våra marknadsföringsaktiviteter offline. Jag ansvarar för att ta kontakt med potentiella och aktuella kunder, och just nu håller jag på att lära mig HR-kompetenser såsom att screena CV:n och göra intervjuer.

Att vara au pair blev starten på min karriär

Och hur fick jag det här jobbet? Jag skrev i mitt CV att jag hade varit au pair i New York. Under intervjun ställde rekryteraren många frågor om min erfarenhet som au pair och anställde mig sedan direkt. Jag är säker på att om jag inte hade varit ett år i USA, så skulle jag inte ha kunnat hantera sådana situationer. Nu är det jättelätt för mig att prata med folk på jobbet, att förstå allt de frågar mig även om de talar fort, att hantera stressiga situationer och klara av mitt dagliga arbete.

 

Hur förändrade erfarenheten som au pair mitt liv?

 

Erfarenheten som au pair förändrade mitt liv på sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det fick mig att inse att jag är en stark, ung kvinna och att inget är omöjligt – man måste bara ha tålamod (och det är något man lär sig när man tar hand om sina värdbarn). Jag lärde mig också att man alltid måste följa sina drömmar, och jag lovar dig att de går i uppfyllelse snabbare än du kanske föreställer dig.

 

Innan jag blev au pair hade jag aldrig trott att jag skulle vara med om en erfarenhet som förändrade mitt liv så totalt. Jag var säker på att jag skulle tillbringa ett år utomlands, leka med barnen och resa. Det jag inte förväntade mig var de tuffa dagarna och stressiga situationerna, och inte heller att varje dag i mitt liv som au pair skulle forma mitt liv på ett helt obeskrivligt sätt. Om du fortfarande tvekar för att du känner dig rädd att ett år utomlands skulle kunna hindra dig från att gå på ditt drömuniversitet eller söka det där jobbet du alltid har tänkt dig, så är mitt råd: bara gör det! Du kommer att ha hela livet på dig att studera och jobba – att ägna dig åt det du gillar mest – men du kan bara vara au pair under en begränsad tid, så vänta inte.

 

Det du vinner med år utomlands är något du aldrig kan få genom att bara gå på universitetet eller börja jobba i ditt hemland. Det är färdigheter man inte kan läsa sig till – man måste bara få nya upplevelser och resa runt i världen för att tillägna sig dem. Att vara au pair är inget som försenar någonting, utan är i stället något som förbättrar din karriär och får dig att skilja dig från de andra som aldrig åkte iväg. Var inte rädd, utan våga uppleva!

Vår italienska au pair Dayana arbetar nu i USA som marknadsföringsanalytiker! Läs om hennes resa från au pair till yrkesarbetande, och hur du kan göra detsamma.
A line drawing of a gumball machine

Redo för ditt livs upplevelse?

Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

Sätt igång