• Resa och kulturella upplevelser 
Posted 28/09/2020

Halloween i USA

By Mandy Cook

Det är knappast någon hemlighet att amerikanerna verkligen går in för att fira sina helgdagar. USA är känt för att uppskatta och göra så mycket som möjligt av sina helgdagstraditioner, från festligheterna kring Thanksgiving till fyrverkerierna den fjärde juli. Och den kusligaste helgdagen på året – Halloween – är inget undantag!

 

Halloween infaller den 31 oktober varje år och är i USA en mycket efterlängtad helgdag bland både barn och vuxna. Med allt från skräckfilmer, hemsökta hus, spökturer på traktorflak, majsfältslabyrinter, leka ”äpplen i spann”, dekorera pumpor, maskeradfester och godis-eller-bus är Halloween ett av de mest mångsidiga evenemangen i kalendern – och ett av de dyraste! Alla satsar verkligen helhjärtat på att visa upp sin läskiga och fantasifulla sida på Halloween. Visste du till exempel att en fjärdedel av allt godis som säljs varje år i USA inhandlas enbart i samband med Halloween? Snacka om socker!

 

Men vi går tillbaka till början – vad är Halloween, egentligen? Vad bra att du undrar!

 

Tidigt ursprung

Halloween har sitt ursprung bland kelterna, ett folk som levde för 2 000 år sedan i det område som i dag utgörs av Irland, Storbritannien och norra Frankrike. Varje år den 1 november firade kelterna sin uråldriga keltiska fest Samhain för att fira början på sitt nya år.

 

Den här dagen markerade slutet på sommaren och skörden, och början på den mörka, kalla vintern – en tid på året som ofta förknippades med döden. Kelterna trodde att under natten före nyåret så blev gränsen mellan de levandes och de dödas värld flytande. På natten den 31 oktober trodde man därför att de dödas andar återvände till jorden.

 

Kelterna trodde att de utomjordiska andarna både ställde till med oreda och skadade grödorna, men också gjorde det lättare för de keltiska prästerna att uttala sina framtidsvisioner. Deras profetior var en viktig källa till stöd och vägledning under de långa och mörka vintrarna, för kelterna var trots allt ett folk som helt och hållet förlitade sig på den ständigt föränderliga naturen.

 

För att fira den här händelsen byggde de keltiska prästerna jättestora heliga bål, där människor samlades för att bränna grödor och djur som offer till gudarna. Under firandet bar kelterna förklädnader tillverkade av djurhudar och djurskinn och spådde varandra. När ceremonin var över gick de fram till bålet där de tände facklor, så att var och en fick med sig lite av de heliga lågorna hem till sig. Väl hemma tände de sina eldhärdar och hoppades att gudarna skulle skydda dem under den långa vintern som nu nalkades.

 

Allhelgonadagen

Under 800-talet hade påverkan av kristendomen spridit sig till de keltiska länderna, där den långsamt blandade sig med och ersatte de tidigare keltiska traditionerna. Ungefär år 1 000 f.Kr. gjorde kyrkan den 1 november till Allhelgonadagen, en dag då man skulle hylla de döda. Allhelgonadagen byggde på ungefär samma idéer som den gamla keltiska Samhain-festivalen – båda firades med stora brasor, parader och förklädnader (där de flesta var utklädda till helgon, änglar eller djävlar).

 

Firandet på Allhelgonadagen kallades även All-hallows eller All-hallowmas, som härstammar från Mellanengelskans Alholowmesse; och natten dessförinnan – den traditionella Samhain-natten hos kelterna – började kallas All-Hallows afton som slutligen blev Halloween.

 

Halloween kommer till Amerika

Historien om Halloween fortsätter fram till kolonialtiden i New England, där firandet var mycket begränsat på grund av den stränga protestantiska trosuppfattningen. När Amerika precis hade grundats var det mycket vanligare att Halloween firades i Maryland och de södra kolonierna. Det första firandet i USA omfattade ”sång- och dansfester” – offentliga evenemang som hölls för att fira skörden och berätta historier om de döda genom sång och dans.

Halloween in the US

Under kolonialtiden gick Halloween-festligheterna också ut på att berätta spökhistorier och göra bus – och även om det var vanligt med olika höstfester var det inte förrän under den andra hälften av artonhundratalet när den stora vågen av invandrare kom till USA som det populära Halloween-firandet med spöken och monster tog fart.

 

Bus eller godis?

Amerikanerna inspirerades av irländska och engelska invandrare och började klä ut sig och gå från hus till hus och be om mat eller pengar, en sedvänja som i dag är känd som ”bus eller godis”.

 

I slutet av 1800-talet rådde det enighet i USA om att göra Halloween till en helgdag som skulle handla om närsamhället och grannsamvaro, snarare än om spöken, upptåg och 1800-talets ständigt närvarande ”trolldom”. Vid sekelskiftet blev så Halloween-fester för barn och vuxna det typiska sättet att fira dagen. För evenemangen klädde man upp sig till fest, lekte lekar och åt typisk mat för årstiden. Familjerna ombads av de ledande i samhället att ta bort alla ”groteska” eller ”skrämmande” inslag från sina Halloween-fester, vilket ledde till att helgdagsfirandet under 1900-talets början förlorade sina vidskepliga och religiösa övertoner.

 

Halloween-festligheter

Vi spolar snabbt fram till 1920- och 1930-talen – Halloween i USA hade blivit en sekulär helgdag som inriktade sig på lokalsamhället, med parader och festligheter i hela stan. På grund av alla barn efter 1950-talets babyboom började Halloween-festligheterna i huvudsak rikta sig till de unga. Bus eller godis var ett trendigt och roligt sätt för grannar och vänner att fira – och samtidigt hålla ett öga på varandras små.

Halloween in the US

Idag är bus eller godis fortfarande kanske det mest populära sättet att fira Halloween i USA. Med tanke på att amerikanerna spenderar cirka 6 miljarder dollar varje år på Halloween så det också landets näst största köpfest efter julhandeln.

 

Naturligtvis finns det också andra sätt att fira Halloween än att knacka dörr, t.ex. med maskerader! Halloween-fester har ökat i popularitet bland vuxna och är ett utmärkt sätt för grupper av vänner, kollegor eller grannar att samlas och umgås på ett sätt som respekterar de klassiska Halloween-traditionerna samtidigt som de kanske skapar några nya egna.

 

Halloween-dräkter

Så nu när du förstår historien bakom Halloween i USA kanske du undrar över det bästa sättet att fira? Att klä ut sig i Halloween-utstyrsel är ett måste – det är ett sätt att omedelbart visa andra att du hedrar traditionerna bakom helgdagen, och det är ett roligt sätt att visa din kreativitet!

 

Att leta efter Halloween-dräkter är enkelt – amerikanerna klär ut sig till allt från djur till livsmedel, landmärken till kändisar, seriefigurer till författare och saker till kända vitsar. Oavsett vad du klär ut dig till kommer det att uppskattas för den tid och energi du har lagt ned på dräkten. Glöm inte att höra efter om värdarna har ett tema om du går på en Halloween-fest för att fira! Halloween-fester med ett tema är ett sätt för gästerna att skapa en sammanhållen men kreativ partystämning, i och med att alla har på sig en viss typ av förklädnad som bidrar till det övergripande konceptet. På en fest med Super Mario-tema skulle gästerna t.ex. ha haft på sig dräkter för att efterlikna olika karaktärer i spelet, medan gästerna på en fest med Harry Potter-tema skulle ha klätt ut sig till de olika eleverna på Hogwarts. Listan kan göras hur lång som helst!

 

Oavsett hur du väljer att fira Halloween i USA ska du se till att du känner dig trygg, träffar nya vänner och har kul. Och jo, det förstås – passa på och ät massor av godis!

Mandy Cook
Mandy Cook
I’m Mandy, nice to meet you! I’m a Boston-based writer, marketer and creative professional with a passion for global citizenship. Hobbies include singing with my semi-professional a cappella group, theorising about Game of Thrones and eating tacos. I’m an avid traveler, a lifelong Beatles fanatic and a lover of all things Italian.
A line drawing of a gumball machine

Want to know more about au pair life?

We’ll tell you everything you need to know about embarking on the adventure of a lifetime as an au pair in the USA. Travel, learn and grow with Cultural Care!

Learn More