Dags för Super Bowl!

Dags för Super Bowl!

Lär dig om det största evenemanget inom amerikansk fotboll.

Vad kommer du att tänka på om du ska fundera på något som verkligen är riktigt amerikanskt? Äppelpaj? Luftkonditionering? Beyoncé? Vi också. Men du får inte glömma ett av de mest populära amerikanska tidsfördriven – amerikansk fotboll!

 

Och vilken är den mest spännande, nervkittlande och roliga delen av den amerikanska fotbollssäsongen varje år? Jo, Super Bowl!

 

Fråga vilket amerikanskt fotbollsfan som helst. Super Bowl är årets fest. Det är ett tillfälle när vänner och familj samlas, tittar på matchen (och reklamfilmerna) äter god mat och hejar på sitt favoritlag.

 

Är du nyfiken på historien bakom Super Bowl och vad det är som gör det så speciellt? Undrar du hur du ska fira det här TV-sända evenemanget som vilken helylleamerikan som helst? Fortsätt att läsa!

 

Exakt vad är Super Bowl?

Super Bowl är i grunden en årlig match som avgör säsongens mästarlag i den nationella fotbollsligan (NFL) – som är den högsta nivån för amerikansk proffsfotboll i världen.

 

Den första matchen spelades 1967, och evenemanget skapades som en del av en sammanslagning mellan NFL och den tidens motståndarliga i USA – the American Football League (AFL). På den tiden spelade mästarlaget i NFL-ligan mot mästarlaget i AFL för att avgöra den sammantagna vinnaren av den ordinarie säsongen (som börjar i slutet av sommaren och fortsätter fram till januari eller februari påföljande år). Nu har AFL slagits samman med NFL så att de ingår i samma överordnade liga, och vinnaren av Super Bowl räknas som vinnaren av NFL-ligan.

Dags för Super Bowl!

 

Vad är det som gör Super Bowl så speciellt?

Sedan den första Super Bowl-matchen spelades för 53 år sedan har det blivit så mycket mer än bara en uppvisning av amerikansk fotboll i mästarklass. Det har blivit en inofficiell helgdag i USA! Super Bowl är den näst största dagen när gäller matkonsumtion i USA, efter Thanksgiving. Och eftersom matchen varje år spelas en söndag har Super Bowl-söndagen blivit ett gyllene tillfälle att tillbringa kvalitetstid med de personer du bryr dig mest om.

 

Under de senaste åren har TV-sändningen av Super Bowl ofta haft årets högsta tittarsiffror och lockar vanligtvis 80 till 100 miljoner tittare. Det beror antagligen inte bara på att man får se en riktigt stor fotbollsmatch av hög kvalitet utan också för underhållningen, t.ex. de superroliga och kreativa reklaminslagen och showen i halvlek med musiknummer av stora artister.

 

Reklamfilm? Är det sant?

Japp! Alla amerikaner som tittar på Super Bowl vet hur kul det är att titta på reklamfilmerna som varvas med själva fotbollsmatchen. Det kan låta lite bakvänt men företag i USA lägger ut miljontals dollar på att utveckla reklamfilmer som sticker ut, överträffar förväntningarna och får folk att tala om deras produkter.

 

Titta på YouTube för att se några av de senaste årens bästa Super Bowl-reklamfilmer – de får dig att både skratta och gråta – och de kommer definitivt att få dig att vilja titta på Super Bowl i år tillsammans med dina vänner.

 

Okej, men hur var det nu med showen i halvlek?

Just det! Till showen i halvlek (som, logiskt nog, sänds när halva matchen har spelats), kommer det upp populära artister på scenen för att underhålla publiken. Det ger spelarna och tränarna en chans att vila, snacka strategi och göra sig redo för den andra halvleken av mästerskapsmatchen – och det bästa av allt är att det underhåller tittarna hemma i TV-sofforna.

 

Några av de mest kända artisterna har varit Bruno Mars, Coldplay, The Rolling Stones, Justin Timberlake, Katy Perry, Maroon 5, Bruce Springsteen, Lady Gaga, Madonna, Prince, Michael Jackson och självklart … Beyoncé. Där är hon igen!

Dags för Super Bowl!

Showen i halvlek är värd att se i sig, med alla klädbyten, LED-lampor i överflöd, rörliga scendelar, gästartister och tekniska underverk på scenen som får vem som helst att tappa hakan. Titta på några av de bästa uppträdandena i halvlek på Super Bowl under åren som gått.

 

Det låter kul! Hur kan jag vara med och fira?

Det är enkelt att hänga med på allt det roliga i samband med Super Bowl-söndagen – särskilt om du råkar vara i USA just den dagen! Här är vad vi rekommenderar: Häng på en grupp vänner eller familjen. Oavsett om du väljer att åka till någons hus och vara med på deras Super Bowl-fest eller bestämmer dig för att hålla din egen fest måste du absolut vara i närheten av en TV! Det är ett måste! Om du inte tittar på matchen hemma hos någon är det näst bästa stället att titta på Super Bowl-matchen en lokal bar eller restaurang, där TV-sändningen av matchen kommer att visas i bakgrunden.

 

När du väl vet vart du ska gå och vem du ska titta med är nästa steg att välja rätt kläder för tillfället. Om du är en sportfantast ska du absolut välja att hänga på dagens tema och ta på dig en sporttröja som representerar ditt favoritfotbollslag. Och om du verkligen vill gå hela vägen kan du till och med måla ansiktet för att visa ditt stora fotbollsintresse!

 

Sist men inte minst är dagens viktigaste fråga – vad ska man äta? Om du vill fira Super Bowl-söndagen som en sann amerikan måste du njuta av några av de bästa snacksen man kan tänka sig för att titta på Super Bowl. Några av klassikerna är:

 

 • Nachos
 • Buffalo wings
 • Chili
 • Guacamole och chips
 • Varmkorv
 • Hamburgare
 • Pizza
 • Mac & cheese

 

Är det den mest hälsosamma menyn man kan tänka sig? Nej. Är det gott? Ja. Oavsett vad du väljer att äta, kom ihåg att behålla lite av aptiten till själva matchen – att äta snacks är bara en del av Super Bowl.

 

Vad kan jag förvänta mig av Super Bowl i år?

Om det är någonting vi har lärt oss under årens tittande på Super Bowl, så är det att vänta oss något oväntat. Det inträffar alltid någon helt grym spelsekvens under matchen, eller ett underhållande inslag under showen i halvlek, eller en reklamfilm som folk kommer att tala om i flera dagar efter evenemanget.

 

Men några saker kan du vara säker på. Årets två lag som ska spela på Super Bowl 2020 är San Francisco 49ers och Kansas City Chiefs. Och artisterna som ska uppträda i halvlek är de två fantastiska och skickliga damerna: Jennifer Lopez and Shakira.

 

Matchen spelas i Miami, Florida söndagen den 2 februari och börjar kl. 18.30 EST. Det finns massor av olika kanaler om du vill ratta in och titta på den stora matchen, oavsett var i världen du befinner dig. Det är bara googla din plats och ”Super Bowl 2020”, så kommer du säkert att hitta ett sätt att bli en av alla miljoner personer som med spänning följer evenemanget.

 

Sjung hejarramsor med hög röst, ät goda snacks och njut!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.
  A line drawing of a gumball machine

  Dela dina upplevelser!

  Vi letar just nu efter engagerade content creators som vill bidra till vår blogg. Skicka in din historia idag och ge andra en förstahandsinblick i au pair livet!

  Saiba mais