• Au pair-berättelser 
Posted 28/09/2020

Vilka är Cultural Cares värdfamiljer?

By Cultural Care Au Pair

Om du är en ung person som funderar på au pair-programmet undrar du säkert:  
– Hur är amerikanska familjer? Och hur kommer min värdfamilj att vara? Det är bara naturligt att vara nyfiken på vem du kommer att tillbringa den största delen av din tid tillsammans med under det närmaste året (eller mer!) i USA. 


 
Vi kan utan att tveka säga att Cultural Cares värdfamiljer är tacksamma för allt som au pairerna tillför deras hem (inklusive det kulturella utbytet), och de är redo att välkomna au pairerna som en del av sin utökade familj. Men trots att värdfamiljerna delar dessa gemensamma känslor, så är de också väldigt olika på många sätt.

 

Brasilianska au pairen Inaye tycker om att ta hand om tvillingarna. 
– Jag älskar det. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad, för jag har hittat min andra familj.

 

Vilka brukar ingå i en värdfamilj?

Om du undrar vem som kommer att ingå i din värdfamilj, då är du inte ensam! De flesta av våra värdfamiljer har mer än ett barn, och många har tre barn eller mer. Många familjer har också tvillingar!

 

Sylwia, au pair från Polen, säger att hon skulle välja sina två värdmammor och sin fem år gamla värdpojke en gång till om hon fick, ”för jag har den bästa värdfamiljen”. 


 
Även om de två föräldrarna i våra värdfamiljer ofta är en mamma och pappa finns det också många ensamstående och samkönade föräldrar som gärna vill ta emot au pairer. Och om du gillar djur, då har du kommit rätt! För över hälften av våra värdfamiljer har husdjur! 


 
Oriane, au pair från Frankrike, tycker om att bo tillsammans med en ensamstående mamma.  
– På tio månader har Jennifer verkligen fått mig att förändras. Jag blev en starkare kvinna, fick bättre självförtroende och nu tar jag mig tid att uppskatta allt i min omgivning.

 

För colombianska au pairen Camila är ensamstående mamman Courtney och hennes supergulliga dotter en perfekt matchning!

 
 
Brasilianska au pairen Larissa har hittat sin perfekta värdfamilj i Kalifornien som omfattar tre småbarn och två värdmammor och säger:  
– Jag tycker om att bo hos två starka kvinnor och är glad över att jag får lära mig mycket om olika kulturer här.

 

Vad har de för bakgrund och vilken religion tillhör de?

USA liknas ibland vid ett kalejdoskop eftersom amerikanerna representerar många olika etniciteter och kulturella bakgrunder. Och våra värdfamiljer är precis så olika! De utövar också många olika religioner, däribland kristendom, judendom, hinduism och islam. En del av glädjen med att vara au pair handlar om att uppleva kulturella skillnader, och au pairer som har tagit till sig värdfamiljers olika bakgrunder och religioner är glada att de gjorde det.

Colombianska au pairen Claudia känner sig väl omhändertagen av sin värdfamilj. 


 
Lizeth, från Colombia, matchades med en indisk-amerikansk familj och hon är jättenöjd med sin situation: – Jag kommer från Colombia, de från Indien och vi bor i USA – det gör att allt blir roligt! Lizeth håller på att lära sig att laga indisk mat och lära sin familj hur man gör arepas. Hon lär sig ord på hindi och lär dem spanska.  
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle bli så nöjd och att jag skulle tycka så mycket om den här familjen som jag gör just nu.

 

Trots att brasilianska au pairen Patricia och hennes värdfamilj utövar olika religioner känner hon att de passar jättebra ihop. 
– Den här familjen fick mig att känna mig som hemma direkt, och de frågar mig fortfarande ofta om jag har det bra.

 

Tyska au pairen Niklas tycker om att lära sig om sin värdfamiljs judiska traditioner men uppskattar att de stöder honom när det gäller att fira helgdagar som är viktiga för honom:
– De stöder mig verkligen så att jag kan fortsätta att fira mina egna helgdagar också, t.ex. jul.

 

Var bor värdfamiljerna?

Cultural Cares värdfamiljer bor i 48 av de 50 amerikanska delstaterna. (Tyvärr – om du vill uppleva Hawaii eller Alaska, då får du planera en semesterresa dit!) De flesta av våra värdfamiljer anger att de bor i förortsområden, men en hel del bor också i städerna medan andra bor på den härliga amerikanska landsbygden.

 

Den brasilianska au pairen Erika tycker om att bo tillsammans med sin värdfamilj i delstaten Massachusetts i New England. Det finns många andra au pairer som bor i MA, så det är lätt att träffa nya vänner.

 

Många au pairer hamnar i värdfamiljer som bor i delstater som de redan har hört talas om, t.ex. New York, Kalifornien eller Texas, för att nämna några. Andra hamnar å andra sidan i mindre, mer okända delstater. Luciana från Argentina tycker jättemycket om att bo delstaten Oklahoma i mellanvästern:
– Oklahoma och familjen Lepak är min plats i världen.

 

Svenska au pairen Felicia tillbringade sitt första år i New Mexico och förlängde sin vistelse ytterligare ett år med en ny familj i South Carolina. Hon hade inte hört talas om någon av de här platserna innan, men säger:
– New Mexico och South Carolina kommer alltid att finnas i mitt hjärta.

 

Vad har värdfamiljerna för jobb och fritidsintressen?

Au pairer undrar ofta vad värdfamiljerna arbetar med och vad de gör på fritiden, och det korta svaret är: allt möjligt! Våra värdfamiljer har många olika yrken inom alla tänkbara områden. Och även om de flesta av våra värdföräldrar är yrkesarbetande, så finns det också en del som är hemmaföräldrar.

 

Tyska au pairen Jacquelines värdmamma är hemmamamma, och de fungerar jättebra tillsammans som ett team.
– Förutom en värdmamma fick jag en riktig vän som jag kunde berätta allt för.

Au pairen Denisse, från Mexiko, hade aldrig sett snö innan hon kom till USA. Men när värdfamiljen uppmuntrade henne att pröva på en av deras favoritaktiviteter – snowboard – hittade hon ett nytt intresse.

 

När det gäller personliga intressen har värdfamiljerna lika många olika hobbies som au pairerna själva. Ibland händer det att liknande intressen kan skapa band mellan au pairerna och deras värdfamiljer, men det kan också vara spännande att bekanta sig med nya sporter, musik, böcker osv.

 

Svenska au pairen Mathilda säger:
– Båda mina värdföräldrar är viktiga inspirationskällor för mig. När hon var ute efter att hitta en ny träningsform bad hon sin värdmamma, som är långdistanslöpare, om hjälp. – Adrienne hjälpte mig med allt från att lägga upp ett träningsschema till vilken mat jag skulle äta och trodde på mig när jag själv inte gjorde det.

 

Tidigare mexikanska au pairen Melanie är tacksam för de starka band hon har skapat till sin värdfamilj. 
– De litade på mig, och nu känner jag att jag kan göra något stort.

 

Allt det vi har berättat om här visar alltså att det inte finns någon typisk amerikansk värdfamilj – bara en amerikansk värdfamilj som passar just dig! Lotte som är au pair från Nederländerna har några bra råd om hur du ska göra för att hitta den perfekta värdfamiljen.
– För det första ska du inte välja din familj bara för att du gillar stället där de bor. Välj dem för att du gillar just dem. Välj med hjärtat.

 

Och även om det är okej med kulturella skillnader – de är ju skälet till att au pair-programmet faktiskt finns! – så är det allra viktigaste att du har samma värderingar som din värdfamilj. Liknande värderingar och intressen är det viktigaste när du ska hitta ett annat hem (och familj) än därhemma.

 

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair here! We believe that cultural exchange makes the world a better place – and so we’ve made it our life’s mission to help au pairs have enriching experiences in the USA. When we’re not helping au pairs travel, learn and grow in America, we’re probably eating candy from around the world and drinking copious amounts of coffee.
    A line drawing of a gumball machine

    Find out if au pair life is right for you.

    Attend an info meeting in your area for a fun and free way to learn everything you need to know about the program.

    Find Info Meeting