Borta bra men hemma bäst

Borta bra men hemma bäst

Hemma är inte en plats, utan en känsla.

Det är lustigt, för jag har varit tillbaka i USA två gånger sedan 2017 men jag lyckas fortfarande bli lika upprymd och fylld av tusentals känslor samtidigt. Jag vet att det inte är alla som upplever samma sak när de kommer tillbaka, men för väldigt många av oss finns det fortfarande så många känslor och minnen som dyker upp och tar dig tillbaka till platsen där allt började.

 

Jag blir fortfarande helt uppspelt när planet är på väg att landa i mitt andra hem. Jag tittar ut genom fönstret och ser skyskraporna i centrum. Jag ser Amway Center, och så ser jag att det regnar, som vanligt i Florida. Jag går av planet och känner genast den varma och fuktiga Florida-luften, och sedan börjar jag le som om jag var galen – och jag skulle ljuga om jag sade att jag inte gråter en liten skvätt. Eller ja, ingen liten skvätt egentligen, snarare floder. Men det spelar ingen roll – äntligen är jag hemma! Man kommer snabbt in i gamla vanor, eller jag gör det i alla fall. Solglasögonen hamnar uppe i håret, vattenflaskan kommer att följa med vart jag än går och det enda ljud jag kommer att höra när jag går är ljudet av mina flipflops mot hälarna. Det är en sådan märklig känsla när man hittar bättre i en annan stad än i sin egen lilla stad där hemma. Jag kan alla småvägar, varenda motorvägsavfart (okej, jag kanske överdriver lite här) – och jag vet att bara för att det regnar när jag vaknar, så betyder det inte att det kommer att regna hela dagen. Jag skrattar när folk talar om palmer när jag nämner Florida, för de enda träd jag tänker på är tallar.

 

Men nu räcker det med prat om tallar och flipflops. Det är dags att tala om vad man känner när man träffar sin värdfamilj igen – för det är kanske dem du saknar allra mest, men det är också just dem som har förändrats allra mest. Barnen har vuxit och kanske inte har kvar en del av de känslor de hade för dig i slutet av ditt år som au pair, och de kanske inte kommer ihåg vad ni brukade göra tillsammans. De kanske har glömt sångarna som ni brukade sjunga med i tillsammans i bilen, vilken mat du brukade laga till dem och alla de roliga minnen som ni då delade. Men det betyder inte att de inte kommer ihåg dig. Om du verkligen vill åka tillbaka så måste du också vilja skapa nya minnen och se hur barnen har vuxit och utvecklats. Dina värdföräldrar kommer givetvis ihåg dig och allt som du har gjort för dem.

Borta bra men hemma bäst

Det handlar inte bara om ljudet av alla som talar engelska överallt, folk som frågar ”hur är läget?”, vart du än går, den korta vägen till The Cheesecake Factory, doften av solskyddskräm och den dagliga löpturen till Starbucks varje morgon. Det jag saknade mest var den person jag var och blev medan jag bodde i Florida. Jag utvecklades som person – jag blev självsäker, utåtriktad, anpassade mig till nya människor och saker och, viktigast av allt, jag blev någon som jag gillade. Jag blev någon jag aldrig kunde tänka mig att jag skulle kunna bli, och jag upptäckte nya sidor hos mig själv som jag inte trodde att jag hade.

 

Jag blev tålmodig och kanske också lite våghalsig eftersom jag lämnade min komfortzon, men det var det värt – för när jag nu ser på mig själv så är jag stolt och självsäker. Och du kan räkna med att jag kommer att berätta för alla som jag träffar längs vägen att jag har bott i USA, att jag har en amerikansk familj, att jag utvecklades mer än de flesta människor kommer att göra och att jag fick en möjlighet som inte många får. Det är sådan förmån att få älska och bli älskad av andra som är så långt borta – och att de där andra personerna blev en så stor del av ens liv på bara ett år!

Borta bra men hemma bäst

Så det jag verkligen försöker säga är: Njut av varje ögonblick som au pair, ta vara på varje minne och glöm aldrig någonsin var du verkligen hör hemma. Ja, just det! Och kom ihåg att du har tur som har något som gör det så svårt att säga ”Hej då”, men som också gör orden ”Välkommen tillbaka” så meningsfulla.

Hej, jag heter Malene och kommer från Danmark. Jag var au pair i Orlando, Florida från 2016–2017, där jag hade den lyckligaste tiden i mitt liv. Jag har många minnen från mitt år som au pair som jag kommer att vårda under resten av mitt liv. Just nu läser jag International Business Communication i Danmark.
A line drawing of a gumball machine

Dela dina upplevelser!

Vi letar just nu efter engagerade content creators som vill bidra till vår blogg. Skicka in din historia idag och ge andra en förstahandsinblick i au pair livet!

Saiba mais