3 sätt att göra skillnad som au pair

Att vara au pair handlar inte bara om ett år i ditt liv. Det är ett helt liv på ett år! Det här är en vanlig åsikt som är helt sann – erfarenheten som au pair ger massor av fantastiska möjligheter. Du kan tjäna pengar medan du bor utomlandsresa, lära dig engelska, hitta en andra familj i USA och få nya vänner från hela världen. Men det som gör det extra berikande att vara au pair är att det ger dig möjlighet att göra en meningsfull skillnad i världen. 

Au pairer, som Luisa från Colombia, har störst inflytande på de allra minsta – sina värdbarn!

Au pairer har en positiv inverkan på värdbarnen 

Det största avtrycket som au pairer lämnar är ofta på de allra minsta, nämligen värdbarnen! Au pairerna hjälper såväl bebisar som mindre barn eller skolbarn och tonåringar att uppnå viktiga milstolpar, bygga upp sin självkänsla, känna kärlek och närhet och få insikter om en annan del av världen. Kelly, en värdmamma i Kalifornien, säger så här:
– Niki har hjälpt min son att uppföra sig bättre, dela med sig, vara kreativ, uppskatta det vackra i naturen och att vara snäll mot människor han möter. Varje gång jag säger till min son att jag älskar honom, svarar han:
– Jag älskar dig också mamma, pappa och Niki. Det påminner mig verkligen om hur stor inverkan hon har haft på honom under den korta tid hon har varit hos oss.

Tyska au pairen Kira tycker om att vara en förebild för sina värdbarn: – Det känns som om jag har hittat mitt andra hem och min andra familj.

På liknande sätt delar värdmamman Ashley sin uppskattning för vad hennes au pair Sofia gav hennes familj. – Hon har tagit hand om våra söner och gett oss kärlek, tålamod, vänlighet, roliga stunder och har så delat med sig av sin kultur. Det är roligt att höra om [Sofias] planer på att bli läkare, och vår tvååring har sagt att han också vill bli läkare på grund av hennes inflytande. Vår familj har förändrats för alltid av den här unga kvinnan, och vi ser fram emot att se vad hennes ljusa framtid har att bjuda på.

Au pairer är ambassadörer för sina hemländer

Au pairer blir mycket effektiva ambassadörer för sina hemländer när de delar med sig av sina högtider, sin mat, sitt språk och sina traditioner med sina värdfamiljer och vänner. Även ett enkelt samtal kan bidra till att slå hål på stereotyper och främja större förståelse om en plats eller ett folk.

Au pairen Melanie var fast besluten att hjälpa amerikanerna att få en bättre förståelse för hennes hemland Mexiko under sin tid i USA.

Au pairen Melanie säger att precis innan hon skulle åka iväg till USA, så insåg hon att: 
– … de flesta missuppfattningar om mitt folk och min kultur bara handlar om att de inte känner oss. 
Så trots att Melanie hade många mål i åtanke när hon kom till USA, så var ett av de viktigaste att hjälpa amerikanerna att bättre förstå det mexikanska folket. – Att vara au pair i USA var en fantastisk möjlighet för mig att visa hur mexikaner verkligen ser ut, talar och tänker. 

Herschelle, au pair från Sydafrika, har en riktig fanclub i sitt grannskap i Massachusetts där hon bor med den här värdfamiljen.

Det är vanligt att au pairer också påverkar andra i sina närsamhällen. Sydafrikanska au pairen Herschelle har till exempel gjort ett stort intryck på barnen i grannskapet. – Sedan Herschelle kom hit får vi besök varje dag – från barnen i grannskapet – som bara vill vara med honom, prata med honom eller följa med när han går ut med vår hund. Han är verkligen som Råttfångaren i Hameln, säger Herschelles värdmamma Helen. 

 

Under sin tid i USA lär sig au pairerna också om amerikanerna och deras sätt att leva. Enligt undersökningen 2020 EurekaFact, kände 97 procent av de tidigare au pairerna att de hade fått en bättre förståelse för den amerikanska kulturen under sin tid i USA! Vi såg ett intressant exempel på hur au pairers uppfattningar om USA förändrades under intervjuerna för videokampanjen 10 frågor om Cultural Care. När de blev tillfrågade om vad som förvånade dem mest med USA, sa de flesta av au pairerna att amerikanerna var mycket vänligare än de hade förväntat sig! 

Tjeckiska au pairen Sarka och hennes vän Vilma från Sverige tycker om att låta sina värdbarn ta del av deras högtidsmat och traditioner.

Två faktorer gör det möjligt att få en mer ingående förståelse för varandras kulturer: det faktum att au pairerna bor med sina värdfamiljer i deras hem och att de tillbringar minst ett år tillsammans. – Det går inte att på riktigt påverka andras uppfattning om vem du är eller var du kommer ifrån när man är på semester någonstans i en vecka, säger förra au pairen Brigid. – Men som au pair finns det både tid och utrymme att göra det. Och alla de kulturella utbyten som sker tack vare au pair-programmet blir en grogrund för en global rörelse för empati och tolerans. 

Au pairer blir förgrundsfigurer och en positiv kraft 

Volontärarbetet under New York City Marathon har fått au pairerna att känna sig superinspirerade och glada över att de kan göra skillnad!

Många au pairer hittar sätt att hjälpa behövande under sin ett eller två år långa vistelse i USA, och kan på så sätt vara med och påverka ännu mer. Colombianska au pairen Isabel valde till exempel att som volontär prata med ensamma pensionärer under covid-19-krisen. Tamar, au pair från Storbritannien, organiserade en insamlingskampanj för sin lokala livsmedelsbank under Thanksgiving-helgen. Polska au pairen Klaudia arbetade frivilligt under New York City Marathon och tyska au pairen Jona hjälpte till på ett närliggande djurhem. 

Tyska au pairen Muriel satsade på att stödja Black Lives Matter tillsammans med sina värdbarn.

Au pairer hittar också tid för att stödja och ställa upp för frågor som de tror på. Sydafrikanska au pairen Jeanne gick tillsammans med sina värdföräldrar och värdbarn ut och hade tuffa diskussioner om social rättvisa och visade sitt stöd för de svarta i samhället genom att delta på lokala möten. Värdmamman Monique uppskattade Jeannes hjälp med att ”ständigt påminna [pojkarna] om att deras liv är betydelsefulla”. Mexikanska au pairen Arantxa klädde ut sig till isbjörn (!) för att protestera mot klimatförändringarna. Joana, au pair från Argentina, engagerar sig för kvinnors rättigheter.

Argentinska au pairen Joana, som står bredvid statyn Fearless Girl i New York, säger: – Jag har varit en förespråkare för kvinnors rättigheter i flera år, och den här erfarenheten har hjälpt mig att dela mina tankar med personer från andra länder.

Ibland blir au pairerna inspirerade att stödja sina värdfamiljer eller Local Childcare Consultants (LCC) i deras stödinsatser. Andra gånger hittar de egna sätt att hjälpa till, stärkta av sitt nyfunna självförtroende och inspirerade av den amerikanska traditionen att volontärjobba. 

 

Oavsett vilket kan au pairer utnyttja sin tid i USA till att vara en positiv kraft och göra ännu större skillnad i världen. 

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.