• Au pair-berättelser 
Posted 28/09/2020

5 skäl till att jag valde att bli au pair

Att bli au pair i USA var mitt livs bästa beslut

By Marília Munhoz

Vet du hur det känns att vakna innan väckarklockan ringer v-a-r-j-e d-a-g i flera veckor? Vissa människor hatar det, men när det hände mig för ungefär fyra månader sedan kände jag mig egentligen bara spänd av förväntan. Det var den där känslan av att ett stort projekt håller på att ta form och att man längtar jättemycket efter att det ska börja!

 

För det första tänker jag alltid att människor som väljer att leva utomlands är modiga och självsäkra, för det är ett beslut som förändrar ens liv och är tecken på en stor personlig utveckling. De går utanför sin komfortzon och lämnar sin familj, sina relationer och ofta en karriär bakom sig för att kasta sig in i en helt ny upplevelse. Min mormor säger ofta att det är ett exempel på äkta mod.

Tanken på ett ”utbytesprogram” har funnits länge i mitt bakhuvud, ända sedan mina kusiner och vänner planerade sina upplevelser av att bo utomlands. Plötsligt tänkte jag för mig själv: – Åh vad jag önskar att jag kunde göra det! Jag önskar att jag kunde bli bättre på engelska. Jag önskar att jag fick läsa något som har att göra med journalistik – min passion. Jag önskar att jag fick lära mig om en annan kultur. Jag önskar att jag fick vara med om unika upplevelser.

 

Tack vare au pair-programmet har mina drömmar gått i uppfyllelse.

 

Du kanske undrar: – Men, Mariliaa, hur visste du att du ville bli au pair? Så jag tänkte ge dig 5 skäl som kommer att uppmuntra och motivera dig till att bli det, du också!

 

Skäl nr 1: Vistelsens längd

När du bor utomlands får du tillräckligt med tid att hinna ta till dig en ny kultur, vänja dig vid språket, sederna och känna att du är en del av dem. Vissa väljer att gå ett utbytesprogram som är en vecka långt, medan andra väljer att stanna i tre eller sex månader för att studera eller jobba. Det är helt upp till dig själv. Men om du vill bli bättre på engelska, så är det ju så att ju längre du är i kontakt med språket, desto bättre.

 

Jag undrade ständigt hur länge mitt utbytesprogram skulle vara, för jag tänkte alltid att det skulle bli en utmaning att vara borta från familj och vänner och lämna mitt jobb. Men så en vacker dag, så sa min bästa vän till mig: – Tiden går så fort, Marilia, och man lever bara en gång. När jag nu har tänkt efter ordentligt så låter det jättebra att stanna i tolv månader (eller längre) hos en värdfamilj, för då får man tid att uppfylla massor av mål. 1–0 till au pair-programmet!

 

Skäl nr 2: Valuta för pengarna

När man börjar leta efter ett utbytesprogram stöter man på flera hinder längs vägen, och ett av dem kan vara PENGAR. Att packa sina väskor och ge sig ut i världen kan vara så dyrt att en del ibland ger upp sina drömmar.

 

Jag oroade mig över detta, för jag hade råd men ville samtidigt inte lägga ut så mycket pengar på något som kändes som en kort period (12 månader). I början tänkte jag inte lämna mitt jobb för att förverkliga den här upplevelsen. Det var därför jag tvekade över hur långt jag ville att mitt utbytesprogram skulle vara – kom ihåg, ju kortare program, desto dyrare.

 

Så här följer den främsta anledningen till att jag tycker att au pair-programmet är det bästa alternativet: Förutom dina personliga utlägg för att få ditt visum och pass behöver du bara betala vissa Cultural Care-avgifter. Alla andra avgifter (däribland flygbiljetter, kost och logi osv.) täcks av programmet, även veckan på kursskolan i New York. 2–0!

 

Skäl nr 3: Arbeta och studera

När man bor utomlands måste man betala sina för sig om man vill resa eller köpa saker. Att tjäna pengar står därför ofta högt upp på dagordningen för många, så även på min. Jag ville inte behöva vara ekonomiskt beroende av mina föräldrar för mitt uppehälle i flera månader (eller år). Det gör au pair-programmet i USA till en superetta!

 

Det tredje skälet backar alltså upp det tidigare valuta för pengarna-argumentet: Du betalar för au pair-programmet och får pengarna tillbaka eftersom du kommer att tjäna pengar medan du tar hand om barnen! Du en veckolön beroende på hur många timmar i veckan du jobbar. I USA får du jobba högst 45 timmar i veckan, medan det i Europa är 30 timmar som gäller.

 

Och inte nog med det: Som au pair får du möjlighet att studera på ett lokalt universitet eller högskola – och din värdfamilj hjälper dig att betala dina studier till ett värde av högst 500 dollar.

 

Om du försöker lära dig engelska finns det massor av bra skolor och kyrkor som erbjuder gratislektioner, vilket är jättebra! Det bästa av allt är ändå att du kommer att umgås med amerikaner åtta timmar om dagen – det bästa sättet att lära sig språket på. Du får en praktisk språkutbildning!

 

Försök att se på det utifrån – är det inte värt det?

 

Skäl nr 4: Barnen

Om du gillar barn kommer det att underlätta en hel del.

 

För som au pair kommer du att ta hand om bo tillsammans med barnen i din värdfamilj. Det är du som kommer att ansvara för barnen och ägna det mesta av din tid åt dem. Därför är det viktigt att du tycker om barn och är beredd på att utföra dina uppgifter som deras vårdgivare! Du är den vuxna person som kommer att ansvara för dem när deras föräldrar inte är där. Du måste visa ansvar och ha tidigare erfarenheter av att passa barn.

 

Jag arbetade på en skola i två år. Jag ansvarade för över 400 barn tillsammans med mina kollegor varje dag och lärde mig att utnyttja mina livserfarenheter för att hjälpa barnen att klara av sina dagliga utmaningar.

 

När man lever tillsammans med dem skapar man verkliga band, så därför är det viktigt att du väljer rätt värdfamilj. Du kommer att leka med dem, ta med dem på bio, äta tillsammans med dem och på det stora hela känna att du är världens coolaste storasyster eller storebror!

 

Skäl nr 5: Semester, resor och vänner

Och så sist men inte minst: Din fritid! Under au pair-programmet får du, förutom veckolön, studiebidrag och boende hos värdfamiljen, två veckors betald semester.

 

Och vad ska du göra då? Jag skulle föreslå: Ut och res! Men se till att du reser iväg med dina nya vänner! De kommer att göra ditt år ännu bättre och du kommer att upptäcka en helt ny värld.

 

Men du behöver inte vänta till semestern för att åka ut resa. Helgresor kan vara fantastiska de också. Gör en bucket list över saker som du vill göra och platser du vill besöka i USA. Ring alla dina vänner för att umgås så mycket som möjligt, så får du ett underbart år!

 

Det vet jag att det blir. Planerar du att ta det stora steget? När jag var i den situationen som du befinner dig i just nu hade jag massor av frågor och tog till mig alla tips jag kunde få. Vad skulle jag göra? Hur länge? Och var någonstans?

 

Det är här min kusin kommer in i bilden. Det var hon som inspirerade mig att bli au pair, eftersom hon hade varit det tidigare. Hon uppmuntrade mig och hjälpte mig att följa i hennes fotspår. Hon lärde mig hur jag skulle välja den bästa värdfamiljen. Hon gav mig t.o.m. tips om hur jag skulle utföra mitt jobb ordentligt, hur jag skulle förstå mig på en främmande kultur med mera.

 

På samma sätt som hon inspirerade mig vill jag därför inspirera dig – för det är den bästa upplevelsen jag någonsin varit med om, och det är något jag vill ropa ut så högt att hela världen hör det!

Olá! I'm Marilia, a Brazilian journalist living in Richmond, Virginia - the state for lovers. In that sentence you can learn a lot about me being talkative, crazy about writing + photography + travel + stories + books & so on. I'm also a professional shower singer and I have no shame on that. The funny thing is that if you want to find me on weekends you can take a look in some restaurants and I'll probably be there with my friends. If no, I'll be, for sure, on a weekend trip or making Brazilian barbecue.