• Tips
Posted 28/09/2020

Tips för Black Friday-shopping

Utnyttja alla de bästa erbjudandena inför årets julhandel!

By Mandy Cook

Tro det eller ej, men termen ”Black Friday” blev inte allmänt erkänd eller använd förrän i början av 2000-talet. Men dess plats i kalendern – dagen efter Thanksgiving – har setts som startskottet för julhandeln i USA ända sedan 1952!

 

Det tidigaste belägget för termen ”Black Friday” när det gäller shopping dagen efter Thanksgiving tyder på att uttrycket kommer ifrån Philadelphia runt 1961, där det användes för att beskriva den tunga och ofta störande trafiken med gångtrafikanter och bilar, som uppstod dagen efter just den helgdagen. Under de kommande decennierna blev det symboliska uttrycket allt vanligare. En populär förklaring är att ”Black Friday” stod för den tidpunkt i kalendern då detaljhandlarna började gå med vinst, och alltså gick från att vara på ”den röda sidan” (förlustsidan) till ”den svarta sidan” (vinstsidan).

 

Black Friday är nu en dag då många detaljhandlare öppnar extra tidigt – redan vid midnatt – och då erbjuder kampanjpriser. Det har varit årets största shoppingdag i USA sedan 2005, och det finns inga tecken på någon avmattning!

 

Tänkte du shoppa under Black Friday i år? Då ska du läsa våra bästa tips om hur du tar dig fram i trängseln och ser till att få riktigt bra rabatter!

Tips for Black Friday Shopping

Börja tidigt

Förr i tiden brukade Black Friday handla om att läsa i söndagstidningen för att se vilka lokala detaljhandlare som hade de bästa erbjudandena – men det var då det! Det som tidigare var en kampanj har nu förvandlats till en hel månad med specialerbjudanden, och detaljhandlarna ändrar ofta priserna under hela perioden.

 

Nyckeln till att välja rätt erbjudande handlar om att hålla sig informerad, och det innebär att spåra erbjudanden som leder fram till Black Friday. Ju tidigare du börjar, desto större chans har du att spara ordentligt med pengar.

 

Läs på

Ge dig inte, absolut inte, ut för att shoppa på Black Friday utan att ha förberett dig. Gå igenom annonserna (både tryckta och online) så tidigt som möjligt, men särskilt helgen före Thanksgiving. Stora detaljhandlare, såsom Best Buy, Target och Walmart erbjuder ordentliga rabatter, men det är ditt jobb att gräva dig igenom dem och hitta rätt.

 

Som tur är finns det massvis av Black Friday-sajter i dag som du kan använda för att hitta Black Friday-annonser som har läckt ut. Prova med bestblackfriday.com, theblackfriday.com och dealnews.com. Du kan också prenumerera på deras e-postutskick för att få varningar om erbjudanden så fort de blir tillgängliga.

 

Var social

De sociala mediesidorna för varumärken som du gillar skickar ofta ut aviseringar och annonser om sina Black Friday-erbjudanden. Besök din favorithandlares sida på Facebook, Twitter och Instagram för erbjudanden och kampanjer. Detaljhandlarna brukar dessutom ofta belöna kunder som ”gillar” eller ”följer” dem med specialmeddelanden om exklusiva rabatter och belöningar.

 

Självklart är också artiklar, tweets och inlägg på sociala medier utmärkta sätt att dela nyheter kring Black Friday med dina vänner. Ju mer shoppinginfo du samlar på dig, desto bättre shoppingupplevelse kommer du att få!

 

Håll dig till en budget 

Det här kan låta enkelt, men det är svårare än du tror. Black Friday-rea – särskilt lockerbjudanden som bara finns i begränsade mängder – är till för att du ska gå in i butiken så att de kan sälja något annat till dig. Och sanningen att säga, när du väl är inne i butiken är det lätt att dras med i upphetsningen kring att kunna köpa saker riktigt billigt.

Men fall inte offer för trycket från detaljhandlarna på Black Friday! Bestäm dig i förväg exakt hur mycket du vill spendera på din Black Friday-shoppingrunda och håll fast vid det. Gör ditt bästa för att stå emot impulsköp och håll dig till de erbjudanden du vet att du vill ha. Ett sätt att göra det är att lämna kreditkortet hemma och bara ta med dig kontanter till butikerna – det bidrar till självkontrollen.

 

Var medveten om butikernas policy

Vi rekommenderar verkligen att du går igenom butikernas regler för prismatchning och returer i förväg. Prismatchning är en jättebra taktik för Black Friday-shopping, för om en butik kan erbjuda ett lägre pris – och om du har gjort din research och hittat det här lägre priset någon annanstans – då kan du spara pengar! Vissa butiker upphäver dock sina prismatchningsgarantier under just den här hektiska shoppingdagen, så se till att du vet vad som gäller. Läs igenom det finstilta, för en förberedd shoppare är en medveten shoppare!

Mandy Cook
Mandy Cook
I’m Mandy, nice to meet you! I’m a Boston-based writer, marketer and creative professional with a passion for global citizenship. Hobbies include singing with my semi-professional a cappella group, theorising about Game of Thrones and eating tacos. I’m an avid traveler, a lifelong Beatles fanatic and a lover of all things Italian.