• Tips
Publicerat April 25, 2019

Att skriva en reseblogg

Tips och knep om hur du blir en resebloggare

Av Cultural Care Au Pair

En delav au pair-upplevelsen är att utforska USA:s många städer, delstater och geografiska mångfald. Du kommer att upptäcka många olika sidor av USA, oavsett om du åker på weekendresor, på semester med värdfamiljen eller under din resemånad i slutet av au pair-programmet. Vilket är det bästa sättet att dela dina erfarenheter med familj och vänner där hemma, samtidigt som du kan dokumentera dina berättelser, bilder och videor? En reseblogg förstås!

 

Och hur blir man då en resebloggare, undrar du? Det är enkelt – allt du behöver är en plattform att dela dina inlägg, lite fantastiskt material och motivationen att fortsätta att lägga upp material när du är ute och reser. Vi har satt ihop olika avsnitt om hur du startar en blogg och underhåller den med de bästa tänkbara resebilderna, reseåterblickarna med mera.

 

Tips #1: Skriv innehåll av hög kvalitet

 

Det första du ska tänka på när du lär dig att skriva en blogg är att läsarna kommer att vilja se innehåll av hög kvalitet – de vill höra dina historier och äventyr med din egen röst, och på ett engagerande och inspirerande sätt. Och du vill att de ska komma tillbaka och läsa mer! Den viktigaste delen när det gäller att skriva bra innehåll handlar om att helt enkelt skriva från hjärtat. Tänk på din blogg som om du berättade en historia för din bästa vän, och försök att sträva efter samma tonfall och uppmärksamhet på detaljerna i dina inlägg. Det är också viktigt att vara så specifik som möjligt, för det hjälper läsarna att känna att de är med dig på dina resor. Ett bra sätt att hålla ordning på alla detaljer under dina resor är att anteckna efter hand. Det spelar ingen roll om du kladdar ner dem i ett anteckningsblock eller för en löpande anteckning i din telefon, bara du har något att gå tillbaka till när du skriver dina inlägg. Lita på oss, du kommer att vara tacksam att du gjorde det när allt var färskt i minnet!

Tips #2: Skriv innehållet efter hand

 

Med tanke på hur mycket du kommer att resa är det lätt att känna sig överväldigad över allt du vill dela med dig av. Låt inte resebloggen bli en stressande del av din upplevelse – se till att den blir en rolig och balanserad del genom att göra ditt bästa för att skriva innehåll i förväg, medan du reser. Många au pairer tycker att själva resandet (med tåg, flyg eller bil) kan vara den mest produktiva tiden för att skriva. När du inte har Wi-Fi eller sociala medier som distraherar dig kan fokusera helt på att skriva. Sedan är det bara att mejla materialet till dig själv och fortsätta att arbeta på din dator eller den enhet du helst använder. Allt handlar om att utnyttja tiden maximalt, så glöm inte bort att skriva när du är på resande fot!

 

Tips #3: Avsätt tid för att organisera och redigera

 

Att organisera, redigera och publicera ditt material är en betydande del av bloggandet. Stöka inte undan det för fort! Steget precis innan du lägger upp materialet kan vara den viktigaste delen, för det är vid den tidpunkten som det är mest sannolikt att du upptäcker misstag, kommer på förbättringar osv. Om du vill hålla igång en bra reseblogg kan det hända att du måste avsätta viss tid under dagen för att bara skriva, redigera och publicera. Det viktiga är att du alltid är konsekvent, oavsett om du planerar in 30 minuter varje morgon för att helt enkelt skriva så mycket du hinner, en timma varannan dag för att välja ut och redigera bilder, eller kanske ett tretimmarspass varannan vecka när du organiserar, redigerar och publicerar ett inlägg. Dina läsare kommer att vilja veta när de kan förvänta sig nya inlägg, så det är bra att lägga upp ett schema och hålla sig till det så långt som möjligt.

 

Tips #4: Ta fantastiska resebilder

 

Halva jobbet när det gäller att bli en bra resebloggare handlar om att ta bilder av hög kvalitet som kompletterar dina inlägg. Man vill att läsaren ska se alla de fantastiska platser som du besöker, och att de kan föreställa sig själva (och dig!) på de ställena. Ju bättre bilder, desto mer inspirerande blir din blogg. Det finns några knep som du bör ha i åtanke när du tar bra resebilder, till exempel att alltid hålla utkik efter mönster. Den mänskliga hjärnan är programmerad för att reagera på mönster, och det kan handla om allt från molnens former, symmetri i träd eller blad eller färger som kompletterar varandra. Leta efter saker som är visuellt tilltalande och fotografera dem. Kom ihåg att alltid hålla kameran plant och att stå stilla när du tar bilden – suddiga och ojämna bilder är aldrig bra. En annan viktig regel när det gäller bildkompositionen är ”tredjedelsregeln” – det är det koncept som människor använder sig av för att dela upp alla bilder i tre lika stora delar, antingen vertikalt, horisontellt eller bådadera. Det bästa är att ägna en tredjedel av bilden till ett motiv och de övriga två tredjedelarna till ett annat. Ett exempel: om du vill ta en bild av en båt ute på havet, så är det bäst att ägna en tredjedel av bildrutan åt själva båten och de två andra tredjedelarna åt havet. Det är ett vattentätt tips för att ta proffsiga bilder under dina resor.

 

Tips #5: Ha en stark närvaro i sociala medier

 

Sist men inte minst: om du är konsekvent när det gäller din närvaro i sociala medier kan det vara avgörande för att din reseblogg ska hamna över genomsnittet. När du delar dina erfarenheter med dina följare i realtid känner de ett ännu starkare band till dig och blir mer benägna att komma tillbaka för att läsa dina senaste blogginlägg när de publiceras. Om din röst på sociala medier tystnar kan du lätt försvinna från allas radar! Det finns så många olika användare i dag som skapar reseinnehåll, så om du vill sticka ut måste du ha en stor följargrupp. Försök att göra inlägg på Instagram, Twitter och Facebook så mycket som möjligt, och kom ihåg att också uppdatera dina ”berättelser” på de här sociala medieplattformarna. Varje gång du skapar ett nytt blogginlägg kan du dela det på alla dina plattformar och hänvisa dina följare till ditt senaste innehåll. Ju oftare du skapar nytt innehåll och ju fler inlägg du gör om det, desto mer ökar det spontana intresset för din blogg – vilket betyder att besökarna uppmärksammar och uppskattar allt det hårda arbete du har lagt ned på att ta fantastiska resebilder och skriva innehåll av hög kvalitet!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.

Mest populära

Mer från Tips