• Tips
Publicerat August 17, 2019

Hålla sig i form i USA

Det är viktigt för au pairer med motion och en hälsosam kost!

Av Adela Nejedla

Jag vet att alla har gått igenom samma sak. Vi åker till USA för att bli au pair, och många av oss är intresserade av att prova på ny mat och nya smaker från hela världen. I media kan vi läsa om att fetma är ett stort problem i USA, och ibland kan det vara svårt att hitta rätt sätt att njuta av alla frestelser som landet erbjuder och samtidigt hålla sig i form.

 

Mitt första råd? Fundera inte för mycket på det. Visst stämmer det att du kan äta en massa olika saker här, men allt måste inte vara skräpmat. Om du håller dig till 80/20-regeln kommer det att ordna sig. Vad innebär den regeln? Jo, minst 80 procent av vår kost bör bestå av baslivsmedel som innehåller alla de makronäringsämnen som kroppen behöver. Dessa makronäringsämnen är: protein (kött, bönor, fisk, tofu osv.), kolhydrater (ris, potatis, sötpotatis osv.) och hälsosamma fetter (avokado, nötsmör, nötter osv.). Upptill dessa livsmedel får vi inte glömma att äta frukt och grönsaker, för de är väldigt viktiga källor till mineraler och vitaminer som hjälper vår kropp att fungera ordentligt.

Hålla sig i form i USA

När det gäller de övriga 20 procenten kan (eller bör du!) njuta av vilken mat du vill. Oavsett om du älskar choklad, glass, tacos eller hamburgare – bara njut av det och gör dina smaklökar glada. Något annat som kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår är att förbereda måltiderna i förväg. Som au pairer tillbringar vi hela dagarna med barnen – leker med dem, njuter av att ägna tid tillsammans, och ibland kan man glömma bort att äta. När man sedan blir ledig är man så hungrig att det allra enklaste är att hoppa in i bilen och köra till första drive thru och köpa lite skräpmat. Ibland kan det vara en bättre idé att snabbt förbereda en måltid dagen innan. Om du vet att du kommer att vara upptagen med värdbarnen nästa dag kan du bara baka några sötpotatisar, grilla en kyckling eller tofu dagen innan – när det sedan är lunchdags kan du bara lägga till lite grönsaker, så är det klart! Att göra storkok kan också vara en bra idé, om du inte har något emot att äta samma sak några dagar i rad. Du måste inte laga några invecklade rätter – enkelt är grejen.

 

Att hålla sig i fin form handlar inte bara om mat, utan också om att vara aktiv varje dag. Håll dig i rörelse och försök att inte sitta ner hela dagen. Om du har ett litet värdbarn springer du självklart omkring en hel del, men om du har äldre barn kan det ibland hända att du mest agerar chaufför och kör barnen till och från skolan och till deras fritidsaktiviteter. Du måste inte börja gå på gym och springa på löpbandet hela tiden. Gå en timmas promenad runt kvarteret eller hitta en sjö eller någon stig i ditt område.

Hålla sig i form i USA

 

Om du är en person som gillar att gå på gym är det jättelätt att bli medlem på något av de många gym som finns i USA. En bra grej är att många gym har så låga medlemskapsavgifter, ibland så lite som 10 dollar i månaden. Om du aldrig har gått på gym men ändå skulle vilja börja (men den mörka rösten i ditt huvud hindrar dig och får dig att känna dig blyg), ska du inte alls oroa dig – bara gå dit! Ingen bryr sig om vad du gör, och ingen kommer att döma dig. Folk i alla storlekar och former går till gymmet! En annan bra sak är att de flesta gym erbjuder dig en rundtur i gymmet och en gratislektion med en tränare. Det är ett bra alternativ om du vill börja träna men inte vet hur du ska börja. Men som jag nämnde tidigare måste du inte gå till gymmet för att hålla dig aktiv. Det finns vandringsleder och vandringsstigar överallt i USA, oavsett var du bor, och du kan gå, jogga eller springa var som helst!

 

Mitt sista råd är: Sluta att leta efter ursäkter – leta efter skäl i stället! Om du tycker att det är jobbigt kan du sätta upp ett enkelt mål, till exempel: ”Jag vill gå minst 10 000 steg om dagen och äta grönsaker till varje måltid”. Belöna dig själv, var stolt över dig själv och ge aldrig upp. Och viktigast av allt: Njut av USA och allt det har att erbjuda. Och oroa dig inte, du behöver inte gå upp 15 kilo om du tänker dig för och hittar ett sätt att behålla en hälsosam livsstil under resten av livet. Lycka till!

Jag heter Adela och jag är 20 år gammal. Jag har bott i Falls Church i Virginia. Jag tar hand om två underbara värdbarn. Jag är väldigt intresserad av en hälsosam livsstil, styrkelyft och näringslära!

Mest populära

Mer från Tips

A line drawing of a gumball machine

Vill du veta mer?

Vi hjälper dig med allt du behöver veta om att ge dig iväg på ditt livs upplevelse som au pair i USA. Res, lär och utvecklas med Cultural Care

Learn more