• Tips
Publicerat May 16, 2019

Checklista för resehandlingar till USA

Allt du behöver för att kunna åka till och bo i USA!

Av Cultural Care Au Pair

Som blivande au pair, oavsett var i din au pair-ansökan du befinner dig, om du precis har börjat eller om du redan har hittat din drömfamilj, så kommer det till slut att vara dags att börja packa för ditt äventyr. Gå igenom garderoben och bestämma vilka kläder du ska ta med dig för det bästa året i ditt liv? Jättekul! Leta upp små presenter till dina värdbarn och värdfamiljen? Superspännande! Skriva en lista över alla officiella dokument som du behöver ta med dig till USA? Inte lika spännande.

 

Det kan vara ganska svårt att veta vilka ID-handlingar och andra dokument som du ska ta med dig när du åker iväg ett helt år utomlands. Samtidigt är det en onödig källa till stress när avresan närmar sig och du i stället borde få vara glad och uppspelt, säga hej då till familj och vänner, och klara av de sista Skype-samtalen med värdfamiljen.

 

Vi vet exakt hur krångligt det kan kännas, och hur det kan bli superförvirrande när du upptäcker att du också måste klara av en del pappersarbete när du har kommit fram till USA. Men ge inte upp! Hundratusentals au pairer har tacklat den här utmaningen innan dig, och med lite hjälp från dina experter här på Cultural Care Au Pair kommer du också att klara av resan från ditt hemland till USA utan att glömma ett enda papper. Vi har sammanställt den ultimata checklistan med alla viktiga dokument som du behöver ta med dig till USA, samt dem som du behöver klara av efter ankomsten: satsa på att förbereda dig för ditt äventyr utan stress och få en bra start på din au pair-upplevelse!

 

Detta behöver du ta med dig till USA

 

Ditt pass/visum

Det kan tyckas självklart, men ibland är det självklara det som är lättast att glömma – du måste ta med ditt pass, som ska innehålla ditt J-1-visum när du reser till USA. Du ska också göra minst en kopia av ditt pass och ditt visum och ta med dig dem, exempelvis i handbagaget.

au-pair-visa-travel-document 

Ditt DS-2019-formulär

Formuläret DS-2019, eller ”Certificate of Eligibility for Exchange Visitor (J-1) Status”, får du av Cultural Care Au Pair i tid för mötet på ambassaden för att få ut ditt visum. Formuläret identifierar dig som utbytesbesökare, namnger din utsedda sponsor och omfattar en kort beskrivning av au pair-programmet och tillhörande villkor. Du måste visa upp det här formuläret tillsammans med ditt pass och visum på flygplatsen eller när du besöker amerikanska myndigheter, så se till att du har det med dig när du ska åka iväg för din tid utomlands!

 

Ditt nationella körkort och internationella körkort

Att köra värdbarnen till skola och fritidsaktiviteter kommer att vara en betydande del av dina arbetsuppgifter, så kom ihåg att packa ner ditt nationella och internationella körkort. Det internationella körkortet är väldigt viktigt eftersom det fungerar som en översättning av ditt nationella körkort, och många försäkringsbolag kommer inte att försäkra dig om du inte har det. Du ska också komma ihåg att beroende på vilken delstat du ska bo i, så kanske du också måste skaffa ett körkort för just den delstaten.

 

Din körhistorik

Dina värdföräldrar kommer kanske be dig om din körhistorik. Detta för att det hjälper värdföräldrarna att förhandla till sig den bästa bilförsäkringen för dig. I Sverige förs ingen körhistorik över trafikolyckor eller liknande, men du kan använda dig av ditt polisregisterutdrag istället, så skicka det till familjen om dem ber om det.

 

Ditt Erika-kort och tillhörande broschyr

Som au pair hos Cultural Care får du ett omfattande gruppförsäkringsskydd genom Erika reseförsäkring. Du kommer att få ett Erika-kort på posten från ditt lokala Cultural Care-team. Ta det med dig till USA och fyll i ditt försäkringsnummer när du anländer. På Erika-kortet står det ett nödtelefonnummer, och i Erika-broschyren hittar du all information om försäkringen – glöm inte att packa ned båda två!

 

Din medicinska journal och läkemedelsrecept

Detta gäller om du har någon särskild sjukdom eller allergi, eller om du vill ta med din journal till USA, om du tror att det är nödvändigt. Om du tar särskilda mediciner ska du också ta med dig läkemedelsrecepten samt tillräckligt med medicin för minst ett år.

 

Ditt resekit

Varje Cultural Care-au pair får ett resekit inför avresan till USA. Det innehåller uppgifter och tips om au pair-upplevelsen som är till för att hjälpa dig att förbereda dig inför resan. Glöm inte att ta det med dig till USA, helst i handbagaget – du kommer att gå igenom de utförda uppgifterna på Cultural Care’s förberedelsekurs i New York, och kommer att uppskatta att ha det till hands för tips och råd under din vistelse.

 

Det sista brevet du fick från Cultural Care

Kom ihåg att packa ner det sista brevet som Cultural Care Au Pair skickade till dig före avresan, eftersom det innehåller viktig information om din ankomst och vistelse på kursskolan.

 

Kontaktinformation för värdfamiljen och Cultural Care

Skriv ner den i ditt resekit (ytterligare ett skäl att inte glömma det!), men vi rekommenderar också att du sparar kontaktuppgifterna för värdfamiljen och Cultural Care Au Pair i din telefon.

 

Ditt bankkort från ditt hemland och lite kontanter

Kom inte till USA utan en slant på fickan! Vi rekommenderar att du tar med dig cirka 150–200 US-dollar i 10- och 20-dollarsedlar när du reser, liksom ditt kredit-/bankkort från ditt hemland. Då är du både förberedd om något skulle hända och kan dessutom få ut så mycket som möjligt av din första tur till New York!

 

Undrar du över flyginformationen eller ditt au pair-avtal? Du hittar båda i ditt Cultural Care Au Pair-konto. Du behöver inte skriva ut något av det i förväg inför resan, så länge du vet vilka restider som gäller.

 

Proffstips

Gör två kopior av varje resehandling som anges ovan. Ta med dig en av varje (dock inte tillsammans med originalen) och spara en i säkert förvar i ditt hemland. Gör samma sak med varje officiellt dokument som du får i USA och som står med i nedanstående lista – en kopia som du tar med dig och en som du sparar hemma hos värdfamiljen. Du kan eventuellt också skanna och spara dem på en säker USB-sticka eller hårddisk.

 

 

 Det här behöver du skaffa när du kommer fram till USA

 

Ditt I-94-formulär

På ditt inreseställe i USA (dvs. den flygplats där du först landar i USA), när du först anländer till landet, utfärdas ett elektroniskt inresetillstånd – även känt som I-94 – av den tjänsteman som inspekterar dina handlingar. Eftersom formuläret är elektroniskt rekommenderar vi att du hämtar det från webbsidan för U.S. Customs and Border Protection och skriver ut det. Du behöver det här dokumentet för att få ditt amerikanska socialförsäkringskort.

 

Ditt socialförsäkringskort (social security number)

Minst tio dagar efter din första ankomst till USA (dvs. när du först ankom till landet), måste du begära ut ditt amerikanska socialförsäkringsnummer på ditt lokala socialförsäkringskontor, i den stad eller på den ort där du kommer att bo med värdfamiljen. I ditt Cultural Care Au Pair-konto hittar du alla anvisningar för hur du skaffar det här mycket viktiga dokumentet – du behöver ditt socialförsäkringsnummer för att öppna ett bankkonto, göra ett extra körprov om det krävs i den delstat du bor i och för att göra din skattedeklaration. Obs! Du måste behålla ditt socialförsäkringskort även efter att ditt år som au pair är över: Du får bara ett amerikanskt socialförsäkringsnummer i ditt liv, så om du skulle komma tillbaka för att bo i USA – även 30 år senare – kommer du att ha samma nummer.

 

Körkortet för din delstat

I vissa amerikanska delstater får invånarna inte köra med ett utländskt eller ens ett internationellt körkort, så det kan hända att du behöver delstatens körkort beroende på vilken delstat du bor i. Kom ihåg att fråga värdfamiljen eller titta i ditt onlinekonto före avresan om du behöver ha ett, och hur du går tillväga för att skaffa det!

 

Ditt amerikanska bankkonto och kreditkort

När du väl har ditt amerikanska socialförsäkringsnummer måste du öppna ett amerikanskt bankkonto och skaffa ett betal- eller kreditkort. Vi rekommenderar att du talar med värdfamiljen som kan hjälpa dig att välja den bästa banken och kontot.

Au-Pair-travel-documents 

Studentkort

Som au pair måste du också ta 6 poäng på ett lokalt universitet eller högskola, och vissa av dem utfärdar ett studentkort åt dig. Skaffa det gärna om du kan, för det kan ge dig en mängd olika förmåner och rabatter!

 

Nu när du vet vilka viktiga dokument du ska ta med dig till USA (och skaffa på plats), kan du ta itu med den roliga delen av packningen – och bara njuta av hur spännande det känns att snart få möta ditt nya land och din nya familj!

 

Glöm inte att Cultural Care-teamet gärna svarar på alla dina frågor.

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair här! Vi tycker att kulturella utbyten gör världen till en bättre plats – så vi har gjort det till vårt mål att hjälpa au pairer ha en fantastisk tid i USA. När vi inte hjälper au pairer resa, växa och utvecklas som personer i USA, så äter vi antagligen godis från hela världen och dricker sjuka mängder kaffe.

Mest populära

Mer från Tips

A line drawing of a gumball machine

Redo för ditt livs upplevelse?

Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

Sätt igång