• Resa och kulturella upplevelser 
Publicerat April 25, 2019

Sju amerikanska maträtter du måste prova

Upptäck några av USA:s bästa maträtter genom tiderna.

Av Mandy Cook

Varning! Det här inlägget kan orsaka svår hunger.

 

Ett av de största glädjeämnena med att besöka USA är att smaka på all den mångsidiga och härliga maten som landet har att erbjuda. Folk är stolta över den klassiska amerikanska maten – från Kalifornien till Texas och Florida till Maine – traditionerna och recepten som gör dem speciella. Som au pair har du gott om möjligheter att prova på det bästa inom amerikansk mat och dryck – inte bara med din värdfamilj, utan också på dina resor genom landet! Om dina smaklökar är redo för lite amerikansk mat, så föreslår vi att du börjar med dessa sju symbolladdade rätter:

 

Apple Pie

 

“As American as apple pie.”Det är ett talesätt som du ofta kommer att höra – och det stämmer ganska väl! Den här efterrätten med mycket sötma, smör och frukt är en nationalskatt och landets absoluta favoritpaj enligt det amerikanska pajrådet, American Pie Council (ja, det finns på riktigt!). Äppelpajen verkar ha dykt upp i USA redan på 1600-talet, när pilgrimerna tog med sig äppelkärnor från England. Och var är då själva sambandet? Jo, liksom många andra traditioner och upplevelser som i dag ligger USA:s befolkning varmt om hjärtat så infördes äppelpaj i landets kultur för att sedan förvandlas till en specifik amerikansk upplevelse. Ända sedan dess har människor över hela USA ägnat sina liv åt att baka den perfekta äppelpajen.

 

Vissa tycker om att äta äppelpaj tillsammans med några skivor cheddarost, medan andra föredrar en kula vaniljglass till. Oavsett vilken smakvariant du väljer kan det knappast gå fel.

 

Buffalo Wings

 

Buffalo wings har fått sitt namn efter platsen där rätten uppstod, i Buffalo, New York, och är en kryddig, såsig och smakrik kulinarisk upplevelse. Historien bakom dessa kryddiga vingar är omtvistad, men de flesta säger att rätten först uppstod på Anchor Bar i Buffalo, och lagades av en kvinna vid namn Teressa Bellissimo, som vände kycklingvingarna i stark cayennepepparsås och smör år 1964. Ända sedan dess har Buffalo wings blivit en standardrätt på sportbarer och fotbollsmatcher. De serveras med selleri, morotsstavar och en rejäl portion blåmögelostdressing för att hjälpa till att mildra de heta kryddorna.

 

Om du gillar kryddstark mat måste du prova på Buffalo wings. Och om du känner dig extra äventyrlig kan du delta på den årliga Buffalo Chicken Wing Festival, som hålls under Labor Day-helgen i september i staden Buffalo, då invånarna hyllar sitt främsta bidrag till den amerikanska matscenen. Själva kallar de förresten rätten för rätt och slätt ”wings”.

 

Cheesesteaks

 

Nötkött + ost + bröd = Cheesesteakfrån Philadelphia.  Släng på lite lök och paprika, så är du säker på att få en smakupplevelse utöver det vanliga. Maträtten Cheesesteak uppfanns 1930 i Philadelphia, Pennsylvania – som kärleksfullt kallas ”City of Brotherly Love” – och är fylld med feta godsaker. Pat och Harry Olivieri har tillskrivits denna kulinariska skapelse, som de sålde från sin korvkiosk i Philadelphia. Senare öppnade de Pat’s King of Steaks, som drivs än i dag och ständigt konkurrerar med Geno’s Steaks när det gäller utnämningen för stans bästa cheesesteak.

 

Bröderna Olivieri hämtade sin inspiration från familjens ursprung i Abruzzi i Italien när de skapade grunden till sandwhichen med ”frizzled beef”, en term som betecknar hackat, stekt kött. Senare lade de till ost (amerikansk provloneost eller Cheese Whiz) och stack in det hela i en lokaltillverkad Amoroso-bulle.

 

Clam Chowder

 

Även om det finns varianter längs med hela östkusten och runt om i landet, kommer alla New England-invånare att säga att den bästa clam chowder som finns att få kommer från en av USA:s äldsta städer, nämligen Boston, Massachusetts. Ingredienserna går att hitta överallt i ”The Bay State”, och trots att soppan inte ser så trevlig ut, med sin distinkta vita färg och klumpiga konsistens, så räcker smaken för att få alla skaldjursälskare att jubla.

 

Den klassiska clam chowder från New England är en blandning av mercenaria-musslor, mjukkokt potatis, saltat fläsk, grädde och örtkryddor. Det finns också en Manhattan-version (klar buljong med tomat), en Florida-version (kryddig med stark Datil-chili) och till och med en västkustversion av den mer hälsosamma sorten (med lax i stället för fläsk). De är alla goda på sitt eget sätt. Men om du kommer till Boston ska du beställa ostronkex och en stor skål med New England clam chowder – du kommer inte att ångra dig.

 

Cobb Salad

 

Salladen cobb salad uppfanns 1937och har fått sitt namn efter upphovspersonen Bob Cobb, ägaren av restaurangen The Brown Derby i Hollywood, Kalifornien. Enligt legenden höll Bob Cobb på att leta runt i köket efter matrester när han slutligen blandade ihop det som fanns kvar i kylen till en sallad. Ett salladshuvud, en avokado, vattenkrasse, tomater, lite kall kyckling, ett hårdkokt ägg, gräslök, ost och lite gammaldags fransk dressing blev till en ny, ikonisk sallad.

 

Experimentet som Bob Cobb kom på sent en kväll blev snabbt populärt bland kunderna på The Brown Derby, och snart hade salladen träffat Hollywood-bornas hjärtan och spritt sig runt om i USA. Cobb salad har dykt upp i många olika varianter under årens lopp, och alla är lika goda.

 

Hot Dog

 

Inget förknippas lika mycket med den amerikanska sommaren som hot dog. Det är billigt, gott och den perfekta grillmaten för allakockar– såväl nybörjare som de mer erfarna. Varmkorven hot dog sägs ha inspirerats av korvarna från Frankfurt i Tyskland och uppfanns av en tysk man vid namn Charles Feltman, som skapade sin berömda hot dog genom att använda bullar för att spara på tallrikarna.

 

Senare var det den polska invandraren Nathan Handwerker som såg till att den populära köttprodukten hamnade i rampljuset genom sin hot dog-kiosk på Coney Island. Ända sedan dess har vår hot dog varit en symbol för varmt väder och amerikansk snabbmat. I 102 år har nu den internationella hot dog-ätartävlingen hållits, den fjärde juli kring samme Nathans Hot Dog-kiosk, där den regerande mästaren äter 62 hot dogs på bara 10 minuter. Varken att tävla eller titta på är något för veklingar. Om du vill prova på en riktigt amerikansk matupplevelse ska du ändå äta en hot dog – med eller utan ketchup.

 

S’mores

 

Namnet är avslöjande – det räcker helt enkelt inte med bara en av dessa varma, sliskiga och söta godsaker. You always seem to want s’more. Det är ett klassiskt amerikansk matrecept, och ett utmärkt exempel på när en amerikan tar några olika livsmedel och skapar en helt ny kulinarisk upplevelse som sedan varar i åratal. S’mores är förknippat med lägereldar och campingkvällar – en rätt som bäst tillagas över öppen eld under bar himmel. Det är en grillad marshmallow med en chokladbit som klämts ihop mellan två gramhamskex.

 

Ingen vet vem som ska få äran av att ha uppfunnit S’more, men 1927 gav USA:s flickscouter ut ett skrivet recept på det tillvägagångssätt som fortfarande är den främsta favoriten. När du är i USA ska du se till att fira denna unikt amerikanska tradition den 10 augusti, nationella S’mores-dagen – ett perfekt tillfälle att äta något så smaskigt som detta.

Mandy Cook
Mandy Cook
Mitt namn är Mandy, kul att träffa dig! Jag är en Boston-baserad författare som jobbar med marknadsföring och kreativt skapande. Jag är en passionerad förespråkare för en mer global värld och mina hobbies är att sjunga med min semi-professionella a cappella-grupp, utveckla teorier om Game of Thrones och äta tacos. Jag är en entusiastisk resenär, ett livslångt Beatles-fan och jag älskar allt som är italienskt.

Mest populära

Mer från Resa och kulturella upplevelser 

A line drawing of a gumball machine

Ta reda på om au pair livet är rätt för dig.

Delta på ett informationsmöte för att på ett kul och gratis sätt lära dig allt du behöver veta om programmet.

Hitta ett info-möte