De fem bästa amerikanska TV-programmen

De fem bästa amerikanska TV-programmen

Bli bättre på engelska med hjälp av de bästa amerikanska TV-programmen!

Det råder ingen tvekan om att amerikanerna älskar sina TV-program. Det är ett vanligt tidsfördriv och en del av den amerikanska livsstilen. Amerikanska TV-karaktärer blir till nästan som kära vänner, och platserna där favoritprogrammen utspelar sig börjar kännas välbekanta, nästan som ett andra hem. Au pairer som bor i USA brukar ofta titta på TV-serier när de vill ta det lugnt och koppla av efter en lång dag. Det är ett bra sätt att fördjupa sig i en helt ny värld och lära sig om människor, platser och saker utanför sin närmaste omgivning. Våra au pairer säger dessutom  ofta att det inte bara är underhållande att titta på amerikanska TV-program, utan att de också lär sig nya saker. Det kan handla om att följa med i undertexterna, hänga med i rollfigurernas dialoger eller titta på populära sitcoms och TV-serier – au pairerna blir snabbt bättre på engelska.

 

Du kanske undrar: – Vilka TV-program ska jag som au pair titta på? Oroa dig inte, vi har de bästa tipsen. Vi ger dig möjlighet att tjuvstarta din au pair-upplevelse genom att välja ut de fem bästa TV-programmen som du bör titta på när du är i USA. Och det bästa av allt är att alla fem kan streamas direkt på Netflix, så du slipper tänka på att passa särskilda tider för att titta på ett visst avsnitt. Perfekt för dig att serietitta när du är ledig!

 

Det viktigaste av allt är att några av de här bästa TV-programmen ger dig en unik inblick i hur den amerikanska kulturen har utvecklats, och de kan hjälpa dig att ta kontakt med amerikaner under din din tid i USA. Genom att titta på TV-programmen kommer du att ta till dig lika många kulturella referenser som amerikanerna själva!

 

FRIENDS

Sändningperiod: 1994–2004

Medverkande: Jennifer Aniston, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt Le Blanc and Lisa Kudrow

 

Du har säkert hört talas om Ross, Rachel, Chandler, Monica, Joey och Phoebe: rollkaraktärerna mellan tjugo och trettio som vi följde i tio år genom med- och motgångar i deras karriärer, relationer, vänskap och tillsammans med sina rumskompisar på Manhattan i New York. TV-serien FRIENDS är fortfarande så populär att det finns folk som arrangerar frågesportkvällar och fester med Friends-tema. Rollkaraktärerna är både roliga och uppriktiga, och de långvariga skämten gör det att det är ett nöje titta på alla de tio säsongerna som de producerade under åren.

 

Några av dem är gamla rumskamrater sedan college-tiden, andra är syskon, några blir tillsammans – men alla är de goda vänner. Du kommer att skratta och gråta tillsammans med dem och lära dig några av seriens mest minnesvärda citat, såsom – How you doin’? och – WE WERE ON A BREAK!

 

FRIENDS sändes första gången 1994, fortsatte fram till början av 2000-talet och är lite som en tidskapsel – en perfekt påminnelse om livet i USA på 1990-talet och hur mycket vi har förändrats (och hur tekniken har förändrat oss!) sedan dess.

 

Varför är det ett bra TV-program när du vill bli bättre på engelska? Språket i serien är samtalsbaserat och genom skämten förstår du den grundläggande humorn i dialogen. Dessutom pratar de tillräckligt långsamt och tydligt för att du ska kunna snappa upp i stort sett alla ord.

 

GOSSIP GIRL

Sändningperiod: 2007–2012

Medverkande: Blake Lively and Leighton Meester

 

Gossip Girl bygger på bokserien med samma namn av författaren Cecily von Ziegesar och är en populär tonårsdramaserie som kretsar kring en grupp väldigt rika och väldigt privilegade skolungdomar som bor på Upper East Side, den mest välbärgade delen av Manhattan. Historien berättas ur en kvinnlig berättares perspektiv och röst, vars identitet förblir okänd ända fram till slutet av serien och som kallas ”Gossip Girl”.

Gossip Girl, Photo Credit: CW / Andrew Eccles © 2007 CW Network, LLC. Alla rättigheter förbehållna.

 

Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Chuck Bass, Dan Humphrey och Nate Archibald är några av huvudkaraktärerna i serien. Vi får följa dem under deras gymnasietid genom triangeldramer, upprörande relationer och alla prövningar och påfrestningarsom deras vänskap innebär. Serien ger en direkt inblick i New York-elitens exklusiva och glamorösa livsstil och en bild av de amerikanska tonåringars liv.

 

Varför är det ett bra TV-program när du vill bli bättre på engelska? Berättarrösten är lätt att förstå och hjälper verkligen tittarna att komma in i serien genom att förklara början och slutet av varje avsnitt, så att även personer som inte har engelska som modersmål får en extra chans att hänga med i intrigerna. Dessutom är språket ett perfekt exempel på hur unga amerikaner kommunicerar med varandra.

 

THE OFFICE

Sändningperiod: 2005–2013

Medverkande: Steve Carell, John Krasinski and Mindy Kaling

 

The Office är inspelad i ”mockumentary”-stil, dvs. en slags påhittad dokumentär, och framställer några kontorsanställdas dagliga liv i Scranton på Pennsylvania-filialen av pappersföretaget Dunder Mifflin. Den amerikanska versionen bygger på den brittiska versionen med samma namn (som sändes första gången 2001), och huvudpersonen är regionchefen Michael Scott, som spelar rollen som den narcissistiska, aningslösa och överempatiska ”World’s Greatest Boss”.

 

Rollbesättningen är en brokig skara kontorsanställda, som tillsammans skapar en bland de roligaste stämningarna som har visats på modern TV. The Office ger tittarna en inblick i den amerikanska företagsvärlden, och romanserna som blommar ut längs vägen väcker din sympati blandat med hysteriska skrattanfall.

The Office, Photo credit: Mitchell Haaseth

 

Varför är det ett bra TV-program när du vill bli bättre på engelska? Eftersom rollfigurerna i serien vet att de filmas för en dokumentär (även kameramannen har en roll), talar de ofta direkt mot kameran som om de gjorde en intervju. Det gör det lätt för tittarna att förstå vad de säger på ett klart och tydligt sätt. Dessutom använder de vardagsengelska och bakgrunden till serien är enkel att relatera till. Det betyder att du lätt kan bli beroende och vill titta på nya avsnitt nästan varje dag! Ju mer du övar, desto lättare blir det att komma vidare med engelskan.

 

GREY’S ANATOMY

Sändningperiod: 2005–I dag

Medverkande: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Patrick Dempsey, Justin Chambers and Katherine Heigl

 

Grey’s Anatomy ses som USA:s mest omtyckta sjukhusserie och är snarare en ”dramedy”, dvs. en TV-serie som är på gränsen mellan drama och komedi. Den utspelar sig i Seattle i Washington, på Seattle Grace Hospital, där huvudpersonen Dr Meredith Grey börjar sin AT-tjänstgöring (avslutande del av läkarutbildningen på sjukhus) och långsamt börjar klättra på karriärstegen. Varje avsnitt bjuder på nya medicinska problem, med gästskådespelare som ofta tillbringar en kortare tid på sjukhuset innan de lämnar det, och därmed serien, igen. Med sina kärleksförhållanden, personliga problem, arbetsrelaterade bekymmer och ett antal utmanade dödsfall under åren ger Grey’s Anatomy en mycket underhållande och känslomässig bild av livet på ett sjukhus.

Grey’s Anatomy (ABC/BOB D’AMICO)

 

Varför är det ett bra TV-program när du vill bli bättre på engelska? Serien innehåller mycket dialog mellan de olika huvudpersonerna, något som alltid är lättare att hänga med i jämfört med när flera personer talar samtidigt. I Grey’s Anatomy används dessutom många, vanliga engelska idiomatiska uttryck, som alltid är bra att lära sig för personer som inte har språket som modersmål. Det är också en riktigt bra TV-serie att titta på för dem som är intresserade av medicin och hälsa, eftersom det används mycket specialtermer och man får en bra inblick i det medicinska spårket på engelska.

 

GLEE

Sändningperiod: 2009—2015

Medverkande: Lea Michele, Cory Monteith and Matthew Morrison

 

Serien Glee utspelar sig på ett statligt gymnasium i Ohio och sänds som en entimmars sitcom, där vi får följa tonåringarna, deras familjer och lärare genom dagliga problem och situationer som uppstår när man bor i en småstad. Serien handlar allra mest om Glee Club, en skolklubb som leds av läraren Mr. Schuester, som inspirerar en grupp med missanpassade elever att hitta sina egna röster, våga ta för sig och följa sina drömmar om att vinna en nationell sångtävling.

Glee
Glee

 

I Glee gästspelar bland andra berömda stjärnor såsom Kristin Chenoweth, Britney Spears, Idina Menzel och Carol Burnett, och serien tar upp moderna frågor om allt från tonårsgraviditeter till narkotikamissbruk och minoritetsproblem. Den har också en väldigt lättsam sida som tar sig uttryck i stjärnornas sångtalang och låtarna som driver berättelsen framåt.

 

Varför är det ett bra TV-program när du vill bli bättre på engelska? Det är bevisat att en av de effektivaste metoderna att lära sig engelska är genom att sjunga, eftersom upprepningarna (de där fraserna som ”biter sig fast”), i musiken och låttexterna bidrar till att stärka språkkunskaperna.

Mandy Cook
Mandy Cook
Moi c’est Mandy, ravie de vous rencontrer ! Basée à Boston, je me spécialise dans l’écriture, le marketing et la création et suis une citoyenne du monde convaincue. Parmi mes hobbies : chanter dans un groupe a cappella semi-professionnel, élaborer des théories sur Game of Thrones et manger des tacos. Passionnée de voyages, je suis une fan des Beatles depuis ma plus tendre enfance et amoureuse de tout ce qui touche à l’Italie.