au-pairs-antilope-canyon
  • Resa och kulturella upplevelser 
Posted 02/05/2019

10 storslagna naturresmål i USA

Res till USA och upptäck Amerikas otroliga natur.

By Mandy Cook

USA är känt för sina vackra naturvyer i många olika delar av landet. Varje del av USA har en unik geografisk identitet – det är ju trots allt ett väldigt stort land – så det finns massvis av olika sätt att uppleva den legendariska amerikanska naturen!

 

Varje år kommer det mängder av besökare från hela världen till USA för att upptäcka naturens skönhet, och många av dem är au pairer. Som au pair har du den perfekta möjligheten att ta till dig av Amerikas underbara landskap, eftersom du tillbringar minst ett helt år i landet. Med allt från den avsedda resemånaden till betald ledighet och helger kan au pairer utforska en mängd olika populära amerikanska resmål.

 

Om du är intresserad av naturresmål i USA har du stora valmöjligheter under din tid som au pair: från de mångskiftande skogarna i nordväst, de vidsträckta klippdalarna i sydväst till den spretiga kustlinjen i nordost. Du kan lita på oss när vi säger att au pairer tillhör de mest välberesta personerna!

 

Så om du funderar på att bli au pair i USA – eller bara överväger en resa till möjligheternas land – så rekommenderar vi att du börjar med dessa 10 storslagna naturresmål i USA:

 

Nationalparken Grand Canyon

 

Grand Canyon ligger i nordvästra Arizona – en delstat i den sydvästra delen av landet – och är kanske det mest kända amerikanska naturresmålet. Den här storslagna klippdalen är ett väldigt populärt resmål, med sina skiktade lager av röda bergarter som avslöjar miljoner år av geologisk historia och sina vackra soluppgångar och solnedgångar som lockar upptäcktsresande året runt.

 

Några av de mest populära utsiktspunkterna är Mather Point, Yavapai Observation Station och Desert View Watchtower. Du kan också utforska Lipan point, med sin vidsträckta utsikt över klippdalen och Colorado River som slingrar sig igenom den. Oavsett om du väljer att vandra genom ravinen på vandringsleder, åka på en åsnetur eller bara stå vid klippkanten (ta det försiktigt!), så kommer du utan tvekan bli mållös av det fantastiska landskapet som breder ut sig framför dig. Det bästa med naturen är kanske dess förmåga att frammana känslor av förundran och vördnad hos dem som söker sig till den. Det är en av de få saker som omedelbart kan få människor att känna sig ödmjuka, och som påminner dem om hur stor och urgammal jorden är. Den upplevelsen kan knappast kännas mer levande än i just Grand Canyon.

 

Yosemite National Park

 

Nationalparken Yosemite ligger inbäddad i Sierra Nevada-bergen i Kalifornien och är en oomtvistad pärla i västra delen av USA. Yosemite är berömt för sina gigantiska, urgamla mammutträd och fantastiska vandringsleder och är en dröm för alla naturälskare. Ett populärt resmål bland besökarna är Tunnel View – den ikoniska utsiktspunkten från det höga Bridalveil Fall och granitklipporna vid El Capitan och Half Dome. Kom ihåg att ta med dig kameran, för du vill ju inte åka därifrån utan den perfekta bilden.

yosemite-park

I Yosemite Village finns det butiker, restauranger, boendemöjligheter, Yosemite Museum och Ansel Adams Gallery, med svartvita tryck av den berömda amerikanska fotografens välkända landskap från området. Det är lätt att lägga flera dagar på att utforska de över 3 000 km2 natur som Yosemite har att erbjuda – men var försiktig och kom ihåg att värna om djur och natur. Om det är djurriket som lockar dig mest kommer du att njuta av att få se en mängd olika arter i deras naturliga livsmiljöer i Yosemite.

 

Badlands National Park

 

Den här nationalparken ligger i South Dakota, en av de centrala, norra delstaterna. Den är känd för sina dramatiska landskap som spänner från skiktade klippformationer och djupa raviner till höga klippspiror. Om du besöker Badlands kan det hända att du stöter på bisonoxe, får och präriehundar på de spretande gräsmarkerna.

badlands-mountains

Badlands står för en speciell typ av skönhet och kan stoltsera med en av världens rikaste fossilbäddar! Forskare har kunnat spåra fossiler ända tillbaka till urgamla däggdjur såsom sabeltandad katt, vilket bevisar att dessa varelser en gång strövade genom samma landskap som vi gör i dag. Om du vill se några av de mest fantastiska fossilerna som går att se i USA får du inte missa Fossil Exhibit Trail, som är en promenadstig där du får se fossiler som har upptäckts i parken. Kom också ihåg att köra till Badlands Loop Road (Highway 240), som slingrar sig igenom natursköna vyer och som är perfekt för ett fotoreportage.

 

Yellowstone National Park

 

Det här storslagna naturresmålet är så vidsträckt att det sträcker sig över tre olika delstater. Huvuddelen av vildmarksområdets 8 980 km2 ligger i Wyoming (och dessutom ovanpå en vilande vulkan!), men delar av parken befinner sig även i Montana och Idaho.

 

Yellowstone utmärker sig genom att vara världens första nationalpark – den bjuder på vackra vyer vart du än går, och här bor hundratals djurarter inklusive björn, varg, bisonoxe, älg och antilop. En resa till Yellowstone kan hålla dig sysselsatt i minst en vecka, med allt från dramatiska raviner, alpina floder, grönskande skogar, varma källor och sprutande gejsrar, varav den mest berömda är Old Faithful. Om du vill utforska berg, skogar och sjöar – och bevittna naturens dramatiska skönhet – då är Yellowstone platsen för dig.

 

Acadia National Park

 

I nationalparken Acadia hittar du några av de mest fantastiska vyerna, och det är östkustens enda nationalpark. Det 190 km2 stora friluftsområdet på Atlantkusten ligger huvudsakligen på Mount Desert Island i delstaten Maine. Den är unik för sin skog, sina klippstränder och glaciärtäckta toppar såsom Cadillac Mountain, den högsta punkten på den amerikanska ästkusten. Roliga fakta: Från oktober till mars är Cadillac Mountain den första platsen där du kan se soluppgången i USA. Varje år tar sig tusentals människor till den högsta toppen i Acadia för att få en glimt av det första dagsljuset.

 

Om du tar dig till Acadia rekommenderar vi en dagsvandring och att du stannar till vid Jordan Pond House och smakar deras läckra popovers (pannkaksbakelser) med sylt och te. Stanna också en stund i kuststaden Bar Harbor, där det finns gott om restauranger och butiker. Och passa på att köpa hummer fiskad i Maine när du ändå är där!

 

Bryce Canyon National Park

 

Bryce Canyon ligger i södra Utah och är en långsträckt nationalpark som är känd för sina röda och oranga ”hoodoos”, dvs. spirformade bergsformationer. Det är ett av USA:s mest unika naturresmål och ett måste för alla naturälskare.

bryce-canyon

Bryce Canyon National Parks är en väg som tar dig förbi den jättelika Bryce amfiteater, en klippsänka fylld av ”hoodoos” som ligger nedanför vandringsleden Rim Trail. Om du är ute efter fantastiska vyer och platser som ger tid till eftertanke, då ska du besöka Sunrise Point, Sunset Point, Inspiration Point liksom Bryce Point. Försök att ta dig dit inför soluppgången eller solnedgången för att få de bästa vyerna.

 

Great Smoky Mountains

 

”The Great Smokies” tillhör USA:s mest pittoreska berg och är en bergskedja som löper längs med gränsen mellan Tennessee och North Carolina i det sydöstra hörnet av USA. De betraktas som ett delområde av Appalacherna och utgör en del av den berömda fysiografiska provinsen Blue Ridge.

 

Great Smoky Mountains är en fantastisk naturlig pärla i en del av USA där trycket från turismen inte är så starkt. Det är världsberömt för sin mångfald i fråga om växt- och djurliv, de vackra, urgamla bergen och resterna av bergskulturen från södra Appalacherna – som bl.a. är födelseplats för den amerikanska countryikonen Dolly Parton.

 

Everglades National Park

 

Everglades är ett träskområde som ligger i den södra spetsen av den amerikanska delstaten Florida. Det är en nationalpark med en yta på 20 202 km2 som ofta jämförs med en gräsbevuxen, långsamt rinnande flod. Everglades består av kustnära mangroveskogar, träskmarker med Sawgrass och särskilda ekosystem med tallskogar som gör det till en av landets mest unika nationalparker!

everglades

I Everglades i Florida finns hundratals djurarter, däribland den utrotningshotade havslädersköldpaddan, den amerikanska krokodilen, Florida-pantern och Västindisk manatee (sjöko). Denna unika nationalpark anses vara en internationell skatt och är med på UNESCO:s världsnaturarvslista över ”våtmarker av internationell betydelse”. Det här är en plats du bara måste besöka!

 

Rocky Mountains

 

Det här är kanske den mest populära bergskedjan i hela Nordamerika. Den är över 4 800 km lång och sträcker sig från djupaste Kanada över flera amerikanska delstater, däribland Idaho, Montana, Wyoming, Colorado och ända ner till New Mexico. Den bjuder på dramatisk vildmark, ett varierande djurliv och enastående bergssjöar.

rocky-mountains

I Colorado kan du besöka Rocky Mountain National Park, som varje år besöks av otaliga vandrare som är ute efter sin årliga dos av storslagna naturlandskap. Tillbringa lite tid på den berömda, natursköna Trail Ridge Road, en över 77 km lång motorväg som når en vacker högsta punkt på strax över 3 700 meter. En fantastisk upplevelse!

 

Lake Michigan

 

Lake Michigan är en av Nordamerikas fem Stora sjöar, och den enda som helt och hållet ligger i USA, och har en vattenyta på närmare 6 000 km2. I sjön ligger även ett flertal öar, bland annat Beaver Island-öarna som kan nås via båt och flygplan. Många besökare tar sig till Beaver Island på grund av den enastående utsikten över resten av sjön och för att få en unik naturupplevelse.

 

Stränderna runt Lake Michigan har även många, stora sanddyner varav vissa förevisas på Gillette Sand Dune Visitor Center – ett måste om du kommer och besöker sjön. Där kan du ta del av utställningar och naturprogram som förklarar betydelsen av Great Lake-området och dess roll som naturresurs för landet.

Mandy Cook
Mandy Cook
I’m Mandy, nice to meet you! I’m a Boston-based writer, marketer and creative professional with a passion for global citizenship. Hobbies include singing with my semi-professional a cappella group, theorising about Game of Thrones and eating tacos. I’m an avid traveler, a lifelong Beatles fanatic and a lover of all things Italian.
A line drawing of a gumball machine

Ready for the adventure?

Start your application today and get one step closer to becoming an au pair in the USA. Begin the next exciting chapter of your life!

Get Started