• Au pair-berättelser 
Publicerat August 29, 2019

Ta hand om ett spädbarn

Varför det är så speciellt att ha ett spädbarn som värdbarn

Av Vanessa Johana Villa Parra

När jag började fundera på att bli au pair hade jag många förväntningar på hur det skulle bli. Jag tänkte på språket, på att träffa nya människor och att resa, men det viktigaste jag tänkte på var åldern på mitt värdbarn. Det är många faktorer att ta med i beräkningen när man ska välja rätt värdfamilj, och en av de viktigaste är hur gamla barnen du ska ta hand om är. För när allt kommer omkring är det barnen som du kommer att vara närmast under din tid i USA.

 

Jag växte upp med en lillasyster, och det var ett stort äventyr för mig. Varje dag fick jag uppleva något nytt: hennes första leende, hennes första småbarnsjoller, första gången hon försökte gå, hennes första ord – den där typen av saker som får hjärtat att slå dubbla slag. Det är otroligt hur snabbt de växer, och det är så fantastiskt att se dem nå alla viktiga milstolpar. Det är ett av skälen till att jag bestämde mig för att arbeta med ett spädbarn.

 

Skapa band till ett spädbarn

 

Att ta hand om en bebis betyder att man måste kunna älska villkorslöst, vara modig och ganska tuff. Spädbarn behöver någon som visar dem hur världen fungerar, lära sig att gå, tala, osv., men viktigast av allt: någon som visar dem hur man blir en vänlig, omtänksam och snäll person. Att ha en bra förebild är en viktig del som avgör vilken typ av person ett barn blir senare i livet.

 

Du måste inte läsa hundratals böcker om bebisar för att lära känna ditt värdbarn, för om du skapar ett starkt band till barnet så vet du exakt vad de vill när de uttrycker det. Små barn hjälper dig att förbättra din förmåga att kommunicera utan ord – vi kan faktiskt lära oss av dem också!

 

Välja att ta hand om ett spädbarn

 

Som au pair har jag lärt mig mycket om den amerikanska kulturen – att bli bättre på engelska, förbereda weekend-resor och hur man träffar folk, samtidigt som jag har lärt känna mig själv. Mitt lilla värdbarn visar mig hur mycket jag kan älska någon som jag inte är släkt med. Hon visar mig hur viktigt det är att gosa eller hur ett litet leende kan vara det som får en jobbig dag att kännas lite lättare.

 

När jag började intervjua min värdfamilj var mitt värdbarn inte fött ännu. De var så förväntansfulla över att träffa barnet, och det var fantastiskt att få dela den här stunden med dem. När jag fick den första bilden av henne kändes det som om jag hade väntat på henne länge, fast det inte var så. Hon kommer att växa upp och veta att jag valde henne innan hon ens kom till den här världen och att jag kommer att älska henne i hela mitt liv.

 

Livet i USA med ett spädbarn

 

Det jag gillar mest med att ta hand om små barn är känslan av frihet i arbetet. För det mesta går det att bestämma vad man vill göra under dagen – gå på promenad, gå till parken eller ett museum, eller kanske ta en löptur med bästa tänkbara sällskap (din värdbebis!). Oftast är arbetsschemat detsamma och för det mesta på dagtid, vilket betyder att du brukar vara ledig på kvällar och helger.

Ta hand om ett spädbarn

En del menar att det inte är någon bra idé att ta hand om små barn eftersom man inte får öva på och förbättra sin engelska, men jag kan berätta att det inte är sant! Umgås med människor som kan uppmuntra dig att förbättra dina kunskaper i engelska, till exempel au pairer från andra länder som inte talar ditt modersmål, eller amerikanska barnflickor i ditt närområde. Var öppen och var inte rädd för att tala engelska med andra. Bygg upp en bra relation till värdföräldrarna, och prata med dem varje dag – alla sätt är bra, utom de dåliga! Och kom ihåg att tala inte är det enda sättet att lära sig. Titta på TV, filmer och videor på internet på engelska. Om du tycker om att läsa kan du prova att läsa engelska böcker, tidskrifter, tidningar eller bloggar. Det hjälper dig att lära dig nya ord och grammatik som du kan använda när du talar.

 

Aktiviteter du kan göra med ett spädbarn

 

Ibland tror folk att det är tråkigt att ta hand om spädbarn eftersom de tror att barn inte gör något roligt, vilket inte heller är sant. Du kan hitta aktiviteter i ditt kvarter, till exempel babysim, så att du kan gå och bada med bebisen – och jag lovar, det är riktigt kul! Det finns också musiklektioner, där du och ditt barn kan sjunga tillsammans (även om du tror att du inte kan, så ger det tillfälle att spela instrument och träffa fler människor!) – eller en av mina personliga favoriter, nämligen sagostunder på det lokala biblioteket eller bokaffären. På min favoritsagostund klär folk ut sig i gulliga kläder, spelar gitarr, läser böcker och sjunger. Allt det här tillsammans blir som en teater för spädbarn. Att ta hand om spädbarn kan vara riktigt roligt, det handlar bara om att hitta rätt aktiviteter att göra med dem.

Ta hand om ett spädbarn

Som au pair har jag lärt mig att bättre ta vara på mina egna resurser. Jag har blivit mer självständig, självsäker och jag litar mer på min förmåga. Vissa dagar kommer helt klart att bli jobbiga och ibland kommer du att känna dig ledsen. Alla dagar blir inte fantastiska, men när du hamnar i en svår situation behöver du bara tänka på vad som fick dig att ta dig just hit, vem du var innan och vem du har blivit nu. Men lita på mig – de goda dagarna kommer att väga upp de dåliga! Gör de tuffa situationerna till en möjlighet att lära dig något om dig själv. Jag lovar att du inte kommer att ångra någonting med den här fantastiska resan.

Hej allihop! Jag heter Vanessa och kommer från Colombia. Jag är au pair i San Francisco, jag har varit här i över ett år och ångrar inte en sekund av den här erfarenheten. Jag är en drömmare som alltid ser fram emot äventyr och riktigt härliga minnen. Jag är så glad att jag får chansen att dela med mig av min berättelse så att jag kan inspirera fler att få vara med om den här fantastiska erfarenheten.

Mest populära

Mer från Au pair-berättelser 

A line drawing of a gumball machine

Redo för ditt livs upplevelse?

Starta din ansökan idag och kom ett steg närmare till att bli au pair i USA. Börja på nästa spännande kapitel i ditt liv!

Sätt igång