• Au pair-berättelser 
Posted 08/07/2021

Att återvända till USA som au pair

Därför valde 4 au pairer att uppleva sina au pair-drömmar en gång till

By Cultural Care Au Pair

Ett helt år som au pair i USA kanske låter som en lång tid. Men de ungdomar som har slutfört programmet säger att ett år i Staterna – eller t.o.m. två – flyger iväg mycket snabbare än vad de hade trott. En del av dem åker tillbaka till sina hemländer och kommer fram till att de längtar efter att få vara au pair på nytt. Och som tur är så kan de göra det genom vårt återvändarprogram för au pairer.

 

Med hjälp av återvändarprogrammet får au pairer som har tillbringat mer än 12 månader i USA möjlighet att komma tillbaka när de har bott utanför landets gränser i minst två år. De kan välja att återvända till sin första värdfamilj eller bli matchad med en ny. Men det viktigaste av allt är att de återvändande au pairerna kan fortsätta att leva sina bästa liv i USA, jobba på att uppnå ännu fler mål och fortsätta att utvecklas.

 

Vi bad fyra återvändande au pairer att berätta om varför de bestämde sig för att göra hela den här resa igen, och om vad som gör deras andra upplevelse så speciell.

 

Danska au pairen Camilla

 

Varför bestämde du dig för att återvända som au pair?

Efter mitt första år som au pair bestämde jag mig för att inte förlänga min vistelse, för jag tänkte att jag missade en massa saker därhemma. Jag hade också bråttom att komma hem och plugga, för det gjorde ju alla mina vänner. Men oj vad fel jag hade.

 

Så fort jag satte foten i Danmark igen, så visste jag att jag hade tagit fel beslut. Alla levde sina vanliga, tråkiga liv och inget hade förändrats. Och när det gällde studierna så insåg jag snabbt att det alltid finns det att plugga. Dessutom saknade jag min värdfamilj jättemycket.

 

Efterhand fogade jag mig i situationen och började plugga igen. Men ungefär ett år innan jag var klar insåg jag att jag skulle bli för gammal för au pair-programmet vid 27. Jag var inte säker på vad jag ville göra med mitt liv efter skolan, och ärligt talat så ville jag slippa att få känna mig vuxen ett litet tag till.

 

Jag ringde min mamma och berättade för henne hur jag tänkte och kände. När jag var klar höll jag andan, men hon gav mig precis det svar jag behövde. Hon sa:
– Jag kände hela tiden på mig att du skulle åka tillbaka. Du har något du måste bli klar med där, och det landet har blivit ditt andra hem. Oroa dig inte för vad folk kommer att tycka – man lever bara en gång, och du ska följa ditt hjärta. Då visste jag att jag måste åka tillbaka som au pair. Spoilervarning: det var det bästa beslutet jag någonsin har tagit!

 

Hur skiljer sig upplevelsen åt jämfört med den första gången? 

Jag skulle säga att den största skillnaden den här gången är jag själv. Första gången var jag 20 år, och den här gången är jag 26 – och även om jag tyckte att jag var mogen redan då, så är jag mycket säkrare på vem jag är som person i dag. Den här gången visste jag precis vad jag var ute efter i en värdfamilj och vad jag ville få ut av programmet. Mina prioriteringar har också förändrats med tiden. Den här gången uppskattar jag tiden tillsammans med värdfamiljen mycket mer, och prio nummer ett är att resa så mycket som möjligt. Jag vill också se till att jag tar mina poäng på kurser som kommer att vara till nytta för min framtida karriär.

 

Argentinska au pairen Eliana

 

Varför bestämde du dig för att återvända som au pair?

Jag älskade verkligen min första au pair-upplevelse! Min värdfamilj och jag höll kontakten (jag hälsade t.o.m. på dem 2019), och de bad mig att komma tillbaka 2020.

 

Vad såg du mest fram emot när du skulle återvända till USA?

Mest av allt att få träffa min värdfamilj igen! Vi känner och beter oss verkligen som familjemedlemmar! Jag ser också fram emot att resa till platser som jag inte hann med att besöka den första gången och att återvända till ställen som jag verkligen föll för.

 

Har du något råd att ge till au pairer som funderar på att återvända?

Gör det! Det är en helt annan upplevelse, oavsett om du kommer tillbaka till samma familj eller blir matchad med en ny.

 

Tyska au pairen Anna

 

Varför bestämde du dig för att återvända som au pair?

Min första tid som au pair 2013–2014 var den bästa tiden i mitt liv. Jag hade det jättebra tillsammans med min värdfamilj i Cincinnati och träffade fantastiska vänner, och vissa av dem ser jag fortfarande som mina bästa vänner. Jag hade så många fantastiska upplevelser, reste runt i landet och fick uppleva min amerikanska dröm.

 

När jag kom tillbaka till Tyskland började jag plugga, men jag övergav aldrig tanke på att återvända till USA, mitt andra hem. Jag gick med i Cultural Care-teamet i Tyskland som mötesledare och fick träffa många blivande au pairer, vilket bara spädde på min önskan om att återvända. Jag läste statsvetenskap och amerikanska studier, så allt som hade en koppling till USA blev en del av min karriärväg.

 

Var det till hjälp i matchningsprocessen att du redan hade varit au pair en gång?

Ja, jag tror att min tidigare erfarenhet som au pair gjorde saken lättare. Att jag var lite äldre och hade erfarenhet av att köra bil i USA var också positivt.

 

Hur skiljer sig upplevelsen åt jämfört med den första gången? 

Den här gången är det på sätt och vis helt annorlunda, p.g.a. av pandemin. Men det finns också en del likheter. Det som är detsamma är man måste lära känna en ny familj, anpassa sig till en ny miljö och hitta sin vardagslunk.

 

Något som jag uppskattar med att återvända som au pair under pandemin är att det ger möjlighet att skapa band till värdfamiljen på en helt annan nivå. De känns som äldre syskon för mig, och jag gillar att tillbringa kvalitetstiden tillsammans med hela familjen.

 

Har du något råd att ge till au pairer som funderar på att återvända?

Gör det! Jag är otroligt tacksam över att jag får chansen att leva min egen amerikanska dröm en gång till.

Österrikiska au pairen Laura

 

Varför bestämde du dig för att återvända som au pair?

Jag bestämde mig för att åka iväg som au pair igen eftersom jag började plugga online. Jag tänkte att det skulle fungera bra att vara au pair samtidigt, eftersom jag kunde göra mitt skolarbete medan barnen var i skolan. Innan covid kom fungerade det ganska bra.

 

Var det till hjälp i matchningsprocessen att du redan hade varit au pair en gång?

Jag skulle absolut säga att min erfarenhet som au pair var till hjälp under matchningsprocessen. Jag fick så otrooooligt många förfrågningar. Många familjer gillade att jag redan hade ett amerikanskt personnummer (SSN), att jag redan hade varit hemifrån under en längre period, att jag var van vid att köra bil i USA och ta hand om barn.

 

Hur skiljer sig upplevelsen åt jämfört med den första gången? 

När man kommer hemifrån till en ny miljö och får ta hand om barn så lär man sig alltid nya saker. Jag försöker också utnyttja min fritid bättre – förutom skolarbetet försöker jag resa och prova på nya aktiviteter.

 

Kontakta oss för mer information, om du funderar på alternativet att återvända till USA som au pair!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair here! We believe that cultural exchange makes the world a better place – and so we’ve made it our life’s mission to help au pairs have enriching experiences in the USA. When we’re not helping au pairs travel, learn and grow in America, we’re probably eating candy from around the world and drinking copious amounts of coffee.
    A line drawing of a gumball machine

    Make a difference as an Ambassador!

    You can help improve our program and positively impact the lives of other au pairs. If you’re a current or former au pair, apply to join our Ambassador program today.

    Apply Now